Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
Guvernul va asigura plata șomajului tehnic
Premierul Ludovic Orban a solicitat tuturor companiilor să ia măsuri de protecţie a angajaţilor, dar a spus că economia trebuie să funcţioneze în această perioadă, mai ales în sectoarele-cheie. Ca măsură concretă în sprijinul angajaților, Guvernul a decis să asigure plata şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
Şeful Executivului a explicat, ieri, că, în situaţia în care Guvernul ar fi susţinut plata salariului într-un anumit procent și nu plata şomajului tehnic, angajaţii ar fi fost obligați a se duce la muncă.
„Am considerat că este, pe moment, pentru situaţia de urgenţă, mult mai utilă măsura de a plăti acest şomaj tehnic, neobligându-i să se ducă la serviciu şi oferindu-le posibilitatea să stea acasă şi să evite contacte sociale care ar fi putut să crească riscul de contaminare“, a menţionat premierul Ludovic Orban.
Plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic se va face din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de şomaj, potrivit premierului.
„Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe companii, pentru că li s-au redus veniturile, li s-au redus încasările, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaţilor şi exista riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară utilizându-se cazul de forţă majoră sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizaţia lunară pentru perioada de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut“, a anunţat Orban.
Pe de altă parte, „economia trebuie să funcţioneze, mai ales în punctele-cheie, în domeniul energiei, în domeniul furnizării de utilităţi, de servicii publice, toate instituţiile statului trebuie să funcţioneze la capacitate maximă, toată zona medicală, toată zona de aprovizionare a populaţiei trebuie să funcţioneze la deplină capacitate, pentru a asigura condiţii normale de aprovizionare, pentru a asigura furnizarea tuturor serviciilor, utilităţilor necesare pentru funcţionare. Ca atare, solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaţilor“, a mai sublinat șeful Executivului.
De asemenea, premierul a spus că a cerut MAI să ia „măsuri energice“ pentru respectarea izolării la domiciliu şi a carantinei și a anunțat majorarea pedepselor pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei, dar şi pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus.
Guvernul a mai decis să majoreze plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, precum și rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.