Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Hamas caută bunăvoinţa Israelului prin eliberarea ostaticului Shalit
Abu Mutfana, liderul grupării palestiniene radicale Armata Islamului, care a revendicat anterior răpirea caporalului israelian Gilad Shalit (foto), a anunţat că ostaticul israelian a fost predat mişcării Hamas, relatează ieri „The Jerusalem Post“. Ziarul israelian aminteşte că responsabilitatea pentru atacul asupra postului israelian în iunie 2006, în cursul căruia a fost capturat Gilad Shalit, a fost asumată, pe lângă Armata Islamului, de grupările Comitetele rezistenţei populare şi de aripa militară a Hamas - Brigăzile Ezzedine al-Qassam. Potrivit lui Abu Mutfana, ostaticul israelian este captivul Armatei Islamului, dar aceasta a decis să-l predea Hamas, întrucât a trebuit să se ocupe de „activităţi mai serioase“. În acelaşi timp, un jurnalist israelian a afirmat, în comentariul făcut pentru un post de televiziune de la Tel Aviv, că, pentru predarea lui Shalit, Hamas ar fi propus răpitorilor bani şi arme. Mutfana a mai dezvăluit că reporterul britanic al BBC Alan Johnston a fost eliberat nu la presiunea Hamas, ci la iniţiativa conducerii Armatei Islamului.
La rândul său, liderul hamas, Ismail Hanyeh, sugera că, pentru eliberarea lui Shalit, ar fi nevoie doar ca Israelul „să facă apel la logică şi raţiune şi să pună capăt suferinţelor umanitare ale deţinuţilor palestinieni“. Israelul refuză însă contactul directe cu Hamas, negocierile cu privire la soarta caporalului deţinut de o grupare islamistă palestiniană fiind duse prin intermediari egipteni. În vârstă de 21 de ani, caporalul Gilad Shalit a fost răpit pe 25 iunie 2006 de forţe islamiste palestiniene, incident care a dus la un sângeros conflict care a implicat Israelul, Libanul şi miliţiile Hamas. Între timp însă, violenţele din regiune au reizbucnit cu intensitate. Armata Israelului a intrat în forţă în Fâşia Gaza încercând să distrugă tuneluri şi lansatoare de rachete aparţinând mişcării islamice. În cursul confruntărilor, 6 militanţi Hamas au fost omorâţi, punând sub semnul întrebării şansele eliberării imediate ale soldatului Shalit.