Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Hiba din sistemul medical dedicat dependenților de droguri
Şeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, comisar-şef Cătălin Ţone, a atras atenția, la o conferință desfășurată la Târgu Mureş, că în România nu există centre de tratament post-cură, motiv pentru care nu se tratează şi dependenţa psihică de droguri, iar pacienții recidivează.
„Nu am avut inspiraţia să ne uităm la Occident, să vedem cum stau lucrurile afară. Şi am ajuns în situaţia în care nu avem centre de tratament post-cură, segmentul cel mai important în cazul dependenţei de droguri, segmentul de după detoxifiere. Detoxifierea durează până la o lună de zile, (…) se face în secţiile de psihiatrie din spitale, dar nu este suficient. La noi, dependenţii nerezolvaţi, pentru care nu s-a rezolvat dependenţa psihică, revin în stradă, comit infracţiuni”, a arătat Ţone la conferinţa „Drogul, calea spre infern”, la care au participat peste 600 de elevi.
Comisarul-şef a afirmat că un prim pas în rezolvarea acestei probleme s-a făcut în urmă cu două săptămâni, când Primăria din Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu, a semnat contractul cu Compania Naţională de Investiţii pentru construirea primului campus de recuperare din țară, care va avea 100 de locuri.
„Va dura aproximativ doi ani şi sper să-l pună pe picioare. Eu cred că astfel de campusuri, astfel de clinici, ar trebui înfiinţate la început în fiecare regiune şi apoi în fiecare judeţ. (…) Trebuie să avem o reacţie şi din punctul de vedere al combaterii şi al prevenirii, dar mai ales din punct de vedere medical”, a susţinut Ţone. El i-a încurajat pe elevi să nu cedeze când li se oferă substanțe interzise şi să ceară ajutor, atunci când deja sunt dependenţi. (C. Z.)