Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
HIV/SIDA, o problemă a comunităţii
Miercuri, 3 decembrie, în sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara, a avut loc dezbaterea „HIV/SIDA, o problemă a comunităţii“, organizată în cadrul proiectului „În My SHOES“, cofinanţat prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.
Dezbaterea a fost organizată de Asociaţia Familiilor Anti-HIV, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei şi în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Întrunirea a avut drept scop prezentarea primelor rezultate ale proiectului finanţat de Fondul Elveţian şi realizat împreună cu UNOPA şi alţi parteneri locali, printre care şi Centrul comunitar de zi pentru persoane cu dizabilităţi „Speranţă în viitor“. „Acest proiect a debutat în primăvara acestui an, iar astăzi am văzut primul studiu realizat în cadrul acestui proiect, care ne reflectă câteva paliere referitoare la sursele de informare privind HIV/SIDA, atitudinea populaţiei din România referitoare la bolnavii HIV/SIDA, modalităţile prin care îi discriminăm pe aceşti bolnavi ş.a. De asemenea, au fost expuse câteva informaţii interesante despre procentele pe populaţia din România referitoare la sursele noastre de informare privitoare la această boală. Conform studiului intitulat «Sub lupă», principala sursă de informare rămâne internetul, apoi broşurile, televiziunea, iar pe ultimele locuri se află şcoala şi informaţiile primite de la medic. Utilitatea acestui studiu este aceea de a ne face pe noi, cei care ne ocupăm de persoanele seropozitive, să ştim în ce medii să acţionăm pentru a informa şi a preveni această problemă“, a menţionat pr. Ştefan Şişu, coordonatorul Centrului „Speranţă în viitor“. Evenimentul a întrunit reprezentanţi ai mai multor instituţii care activează în vederea identificării şi rezolvării problemelor cu care se confruntă persoanele HIV seropozitive. „Ne bucurăm foarte mult de invitaţia venită din partea Arhiepiscopiei Timişoarei de a participa la această masă rotundă, în primul rând pentru că ne completăm reciproc în ceea ce priveşte transmiterea informaţiilor şi fiecare pe domeniul său de activitate poate duce la îndeplinire scopul comun, care este combaterea discriminării, creşterea nivelului de informare despre modul de transmitere al infecţiei HIV şi a cunoştinţelor generale despre această afecţiune. Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică implementează politicile de sănătate în domeniu, care sunt axate în principal pe creşterea nivelului de informare, de educare a tinerilor pentru a adopta un stil de viaţă sănătos, care cuprinde şi prevenirea infecţiei HIV“, a precizat Bogdan Korbuly, Direcţia de Sănătate Publică, Compartimentul de promovare a sănătăţii.