Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Icoane oferite de preoţi Centrului Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice din Făgăraş
În Făgăraş, funcţionează începând din luna august 2014, Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice, administrat de Asociaţia Vlavian din Brăila, care mai patronează şi alte instituţii de acest gen în ţară. În prezent există, în centrul de la Făgăraş, 38 de vârstnici, dintre care 15 cazuri sociale. Din punct de vedere duhovnicesc, vârstnicii sunt asistaţi de preoţii slujitori la bisericile ortodoxe din Făgăraş. În centru se oficiază slujbe, vârstnicii primesc, în perioada posturilor, pe preoţi pentru spovedanie şi împărtăşanie, iar credincioşii care fac parastase sunt îndrumaţi spre această instituţie pentru a oferi alimente persoanelor aflate aici.
Rezidenţii acestui centru au trăit, în urmă cu câteva zile, mai multe momente emoţionante, când preoţi din Făgăraş au adus în aşezământ treizeci de icoane, spre a fi aşezate în camerele vârstnicilor. Icoanele sunt locul unei prezenţe harice, iar această prezenţă este asigurată de binecuvântarea icoanei, care stabileşte o legătură între icoană şi prototipul său, între ceea ce este înfăţişat şi înfăţişarea lui, aşa cum arată „Dogmatica ortodoxă“, a subliniat protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobra. Astfel, icoanele vor aduce în camerele persoanelor vârstnice chipuri sfinte, spre care vor privi şi spre care vor îndrepta rugăciuni, a adăugat protopopul.
Cele treizeci de icoane cu Sfânta Treime, Mântuitorul Hristos, Maica Domnului, Sfântul Nectarie, Sfânta Irina şi alţi sfinţi au fost cumpărate de preoţii făgărăşeni de la mănăstiri şi au fost sfinţite printr-o slujbă oficiată în sala festivă a centrului, în prezenţa directoarei asociaţiei, Anca Vlavian, a personalului instituţiei şi a rezidenţilor.
Protopopul Marcel Dobrea a făcut, în cuvântul adresat cu această ocazie, o legătură între Parabola samarineanului milostiv şi orice instituţie care îngrijeşte oamenii care au probleme sociale şi de sănătate: „Un aşezământ social de tipul acesta manifestă iubire din iubirea lui Hristos faţă de cei însinguraţi, fără familie sau bolnavi. Mântuitorul, prin imaginea salvatorului celui căzut între tâlhari, îndeamnă pe tot creştinul: «mergi şi fă şi tu asemenea»“. Anca Vlavian a arătat că intenţia asociaţiei este să ofere condiţii de viaţă cât mai bune pentru rezidenţi, inclusiv prin constituirea unei gospodării proprii, cu animale, cu păsări, în folosul celor asistaţi.