Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ideea de „Solidaritate“ asigură viitorul Europei
În perioada 8-11 octombrie, la Gdansk, în Polonia, a avut loc Conferinţa „Zilele Sociale Catolice pentru Europa“, la care au participat delegaţi din 29 de ţări. Evenimentul s-a desfăşurat la iniţiativa Comisiei Conferinţei Episcopatelor Catolice din Uniunea Europeană (COMECE), iar locul de desfăşurare nu a fost ales întâmplător, căci la Gdansk a luat fiinţă, acum 29 de ani, „Solidarnosc“, primul sindicat liber din statele comuniste europene. Tot aici, în urmă cu 70 de ani, începea cel de-al II-lea Război Mondial.
Conferinţa a scos în evidenţă conceptul solidarităţii şi al subsidiarităţii, ca piloni de bază în arhitectura ideologiei viitoarei Europe. Arhiepiscopul de Dublin Diarmuid Martin a afirmat că, într-o Europă cu o multitudine de culturi şi valori, sunt importante angajamentul şi participarea cetăţenilor, subliniind totodată că solidaritatea „nu este un concept abstract, ci unul care cere participare“ şi că ea „izvorăşte din inimi, nu din texte“. Preşedintele Comisiei Europene, dl José Manuel Durão Barroso, a adresat un mesaj participanţilor la conferinţă, în care a menţionat că actuala criză nu este numai economică sau financiară, ci ea trebuie văzută ca o criză etică, o criză a valorilor. Domnia sa a mai subliniat necesitatea plasării fiinţei umane în centrul tuturor realităţilor, spre binele tuturor lucrurilor. În declaraţia de încheiere, s-au conturat trei linii de acţiune: solidaritatea între generaţii, solidaritatea între cetăţenii europeni şi solidaritatea Europei cu restul lumii. Referitor la solidaritatea dintre generaţii, delegaţii au accentuat nevoia de a promova şi a proteja familia bazată pe căsătoria dintre bărbat şi femeie, „creându-se condiţii care să dea posibilitate părinţilor să-şi crească copiii şi să împace viaţa de familie cu viaţa profesională“. În contextul solidarităţii între cetăţeni, s-a discutat despre implementarea „unei politici europene comune privind imigraţia şi azilul, recunoscându-se şi respectându-se demnitatea umană a fiecărui imigrant“, concept care, pus în practică, ar putea să redea şi demnitatea multor români, nevoiţi să lucreze în condiţii nedemne, departe de ţară. (L. Iftime)