Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială Identificarea mierii de albine contrafăcute

Identificarea mierii de albine contrafăcute

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 20 Feb, 2014

Produsele alimentare naturale sunt din ce în ce mai des contrafăcute. Nici mierea de albine nu a scăpat de acest păcat. Apicultorii au metodele lor pentru a identifica mierea naturală de cea falsificată. Sunt diverse metode pentru a evita achiziţionarea unui produs contrafăcut.

Mierea naturală are un miros specific de parfumuri care provin de la plantele melifere din care albinele au cules nectarul. Un alt indiciu pentru identificare este compoziţia descrisă pe eticheta borcanului. Dacă mierea conţine multă glucoză, aceasta înseamnă că va cristaliza uşor. Este vorba de mierea polifloră, mierea de rapiţă sau cea de flori de pădure. Dacă un sortiment este cristalizat, atunci mierea este naturală. Dacă pe etichetă este trecut un procent mare de fructoză, mierea nu se cristalizează. Aceasta este mierea de salcâm, iar testul zaharisirii nu e valabil.

Densitatea mierii de albine este un factor important în deosebirea mierii naturale de cea falsificată. Mierea de albine este de 1,45 ori mai densă decât apa. Atunci când se lasă mierea de pe o lingură să se scurgă într-un pahar cu apă, aceasta va cădea rapid la fundul paharului. Mierea falsificată, având o densitate mai mică decât mierea naturală, se va împrăştia foarte uşor în apă atunci când este amestecată cu o linguriţă.

Mierea originală turnată în apa foarte rece nu se dizolvă uşor. Un alt fel de test se poate face cu ajutorul beţelor de chibrit. Se înmoaie câteva beţe de chibrit cu gămălia în miere. Se lasă beţele câteva minute, apoi se încearcă aprinderea lor. Dacă beţele nu se aprind, atunci cu siguranţă mierea nu este naturală.

Se pune puţină miere într-o linguriţă. Cu vârful unui creion chimic se amestecă un minut în miere. Dacă mierea se colorează, atunci este contrafăcută. Mierea naturală pusă pe o bucată de hârtie nu trebuie să se împrăştie.

Ceaiul fierbinte nu se îndulceşte cu miere. Mierea încălzită peste 40 de grade Celsius emană o substanţă toxică. (Corneliu Ciocan)