Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ieri s-a sărbătorit Ziua Universală a Drepturilor Copiilor
În peste 100 de ţări din sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a sărbătorit ieri Ziua Universală a Drepturilor Copiilor, tema acţiunilor din acest an fiind „Stop violenţei împotriva copiilor“. Cu această ocazie, UNICEF a atras atenţia asupra faptului că milioane de copii din întreaga lume sunt supuşi diverselor forme de abuzuri, neglijenţă, exploatare sau violenţă, atât în sânul familiilor, cât şi la şcoală, în instituţii sau în comunitate, ori în conflicte armate.
La data de 20 noiembrie, în peste 100 de ţări din sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite se sărbătoreşte Ziua Universală a Drepturilor Copiilor, fiind ziua în care Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Drepturilor Copiilor (1959) şi Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copiilor (semnată în 1989), care prevedea protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, pentru a putea supravieţui, pentru a învăţa şi a putea creşte atingând potenţialul maxim. În acest moment, în lume există foarte mulţi copii care nu doar că nu se pot bucura de aceste drepturi, însă cele mai elementare drepturi le sunt încălcate în mod sistematic. Pentru 2014, tema aleasă a fost „Stop violenţei împotriva copiilor", UNICEF atrăgând atenţia asupra faptului că milioane de copii din fiecare ţară, etnie sau nivel social sunt supuşi diverselor forme de abuzuri, respectiv neglijenţă, exploatare sau violenţă. Iar abuzul, de oricare ar fi el, are loc atât în sânul familiei, cât şi la şcoală, în instituţii, la locul de muncă, în comunitate, în conflictele armate şi în timpul dezastrelor naturale.
Gală de strângere de fonduri la Palatul Parlamentului
Cu ocazia Zilei Universale a Drepturilor Copiilor, organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile statului român au organizat ieri acţiuni de informare şi întrajutorare a copiilor victime ale abuzurilor. Una dintre acestea a avut loc ieri seară la Palatul Parlamentului, fiind organizată de UNICEF România şi Camera Deputaţilor. A doua ediţie a Galei de informare şi strângere de fonduri în vederea protejării copiilor împotriva violenţei este parte a campaniei „Violenţa verbală răneşte“, derulată de UNICEF în perioada octombrie 2014 - iunie 2015. Evenimentul a reunit membri ai Guvernului şi Parlamentului, ai mediului diplomatic şi de afaceri, personalităţi publice, artişti şi jurnalişti, manifestarea bucurându-se şi de prezenţa violonistului Maxim Vengerov, unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, care a susţinut un concert extraordinar. „Fondurile strânse în urma galei vor susţine eforturile UNICEF ca fiecare comunitate din România să aibă un asistent social, un asistent medical şi o şcoală prietenoasă care să identifice cât mai repede cazurile de violenţă împotriva copiilor şi să ofere sprijin“, mai informează organizatorii.
Potrivit Convenţiei Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului din 1989, copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să îi asigure cele mai bune condiţii de dezvoltare, să respecte drepturile copilului şi normele de protecţie a copilului. Primul drept al copilului şi cel mai important este dreptul la viaţă, statul fiind obligat să facă tot posibilul pentru asigurarea supravieţuirii şi dezvoltării copilului. Urmează alte drepturi fundamentale cuprinse în convenţie: dreptul la un nume şi o naţionalitate, dreptul la educaţie, dreptul de a-şi exprima liber ideile, dreptul la îngrijire medicală, dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violenţă, abuz ori neglijenţă şi dreptul la joacă şi timp liber. (Oana Nistor)