Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Ieşenii vor mânca 50 de mii de porci de sărbătorile de iarnă

Ieşenii vor mânca 50 de mii de porci de sărbătorile de iarnă

Data: 17 Decembrie 2007

▲ Potrivit autorităţilor judeţene, în Iaşi există aproximativ 100 de mii de porci, dintre care 20-35 de mii vor fi sacrificaţi de Crăciun, restul fiind prea tineri pentru a deveni tobă sau caltaboş▲ Referitor la metoda de sacrificare a porcilor, ieşenii vor rămâne adepţii cuţitului, mai ales că în judeţ există doi medici care s-au înregistrat ca deţinători de asomatoare ▲

Aproximativ 50 de mii de porci aşteaptă să devină friptură sau preparate tradiţionale pe mesele ieşenilor în această perioadă. Potrivit evidenţelor Direcţiei Judeţene Sanitar-Veterinare din Iaşi, numai în gospodării vot fi sacrificaţi aproximativ 30-35 de mii de porci din totalul de aproximativ 100 de mii, la care se adaugă cei crescuţi în fermele de specialitate şi sacrificaţi în abatatoare specializate, respectiv aproximativ 15 mii de exemplare. „În această perioadă, consumul a crescut foarte mult şi, implicit, numărul sacrificărilor. De exemplu, doar la grupul Kosarom sunt sacrificaţi câte 4-5 sute de exemplare zilnic“, a declarat directorul DSVSA Iaşi, Ionel Bondoc.

Metoda tradiţională sau asomare?

Referitor la metodele de sacrificare a porcilor în Iaşi, normele UE au rămas doar nişte directive, aplicabile oriunde, dar nu şi în Iaşi. Potrivit autorităţilor ieşene în domeniul sanitar-veterinar, cuţitul va rămâne principalul mijloc de sacrificare, deşi toţi producătorii mici ar avea obligaţia să nu facă porcul să sufere. „Păi dumneavoastră îl vedeţi pe român intrând aşa repede în Uniunea Europeană? Tradiţia domnule, acesta-i cuvântul de ordine. Dacă la noi ar veni medicul veterinar să asomeze porcul înainte de a-l tăia, s-ar îmbăta şi medicul, şi proprietarul şi până urmă tot tradiţional l-ar tăia. La moldoveni este clar că va prima tradiţia o bună perioadă de vreme, deşi există prevederi clare în acest domeniu, reglementate la nivel european“, a spus medicul sanitar-veterinar Iovu Brezuleanu, care este şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Acesta a mai precizat că porcul va fi în continuare sacrificat tradiţional până când vom atinge nivelul ţărilor occidentale, acolo unde nimeni „nu taie porcul, ci toată lumea îl cumpără“. „Funcţionează acel principiu al coabitării: dacă vrei să ai un porc, trebuie să-ţi întrebi vecinul. Porcul mai emite şi nişte mirosuri. Ce gospodari omoară porcul în SUA sau Germania? Nimeni. Acolo, toată lumea îl cumpără“, a mai spus medicul veterinar. Potrivit evidenţelor Direcţiei Sanitar-Veterinare, în gospodăriile ţăranilor din judeţul Iaşi există peste 100.000 de porci, dintre care cel puţin 30.000-35.000 vor fi sacrificaţi de Crăciun, restul fiind încă prea tineri pentru a fi supuşi ritualului.

Două asomatoare în tot judeţul Iaşi

„În judeţ, există doi medici veterinari care şi-au cumpărat asomatoare, un aparat de acest gen putând fi achiziţionat cu cel puţin 1.000 de euro, din câte am înţeles. Numărul lor este insuficient, astlfel că eu cred că cea mai mare parte a porcilor vor fi sacrificaţi după modelul tradiţional“, a declarat directorul DSVSA, Ionel Bondoc. Acesta a adăugat că prin asomare vor fi sacrificaţi porcii din ferme, exploataţiile profesionale aplicând această metodă încă de acum câţiva ani.

Probleme în toată ţara

Sacrificarea porcilor după metodele europene dau bătăi de cap autorităţilor din toate judeţele ţării, nu doar din Moldova. Potrivit statisticilor autorităţilor în domeniu, numărul asomatoarelor pe fiecare judeţ fiind foarte mic. De altfel, sunt chiar insuficiente dacă toţi ţăranii ar sacrifica porcii după metodele civilizate. Când aud de împuşcat porcul, aproape toţi ţăranii ridică suspicios din sprânceană şi nici nu se gândesc să folosească această metodă. Abia în momentul în care cei mai mulţi dintre românii din mediul rural vor cumpăra carnea de porc din magazine, fără să îi mai crească acasă, atunci se va proceda după metodele europene. (Silviu DascĂlu)