Pentru a acoperi un deficit de 7%, România are nevoie în acest an de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe pieţele externe, cât şi prin împrumuturi interne. Una din modalitățile
Ilie Sârbu: Agricultura românească se poate redresa doar cu sprijin extern
Ministrul Agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sârbu (foto), a avut o întâlnire la finele săptămânii trecute cu Paul Hauk, şeful delegaţiei Republicii Federale Germane, membru al Bundestagului şi ministru pentru alimentaţie şi spaţiul rural al Badern-Wurttemberg, în urma căreia a susţinut că „agricultura românească are nevoie de sprijin extern pentru a se redresa“. „Statele membre nu ne-au făcut doar o invitaţie când am fost chemaţi în Uniune, ci au pus în aplicare programe care ne-au schimbat mult vieţile. Fără sprijinul colegilor noştri nu s-ar fi schimbat nimic“, a declarat ministrul român.
În cadrul întâlnirii s-a mai adus în discuţie şi dezvoltarea Centrului Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în domeniul agriculturii de la Voiteag, judeţul Timiş. Acest centru ar trebui să contribuie semnificativ la valorificarea potenţialului agricol al României, prin pregătirea de specialitate pe care o oferă fermierilor români. „Suntem dispuşi să vă ajutăm pentru a ajunge la standardele reale ale Uniunii Europene. Vă putem fi de folos în rezolvarea multor probleme. În politica agricolă avem o mare experienţă, mai ales în problema care îi sperie pe toţi, birocraţia de la nivelul UE“, a declarat ministrul landului german, după vizitarea centrului româno-german. Ministrul Sârbu a mai discutat cu oficialul german şi despre piaţa laptelui, situaţia împăduririlor din România şi despre producţia de produse primare. „Avem potenţialul de a hrăni 80 de milioane de consumatori, dar suntem dependenţi de împrumuturile pentru produsele de bază pe care altădată le exportam: carnea de porc, carnea de pasăre, legumele, fructele şi, câteodată, chiar cerealele“, a declarat Ilie Sârbu.