Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Importul de cartofi s-a majorat

Importul de cartofi s-a majorat

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Mariana Bahcevan - 28 Ianuarie 2017

România a importat 120.830 de tone de cartofi proaspeţi şi refrigeraţi în primele nouă luni din 2016, în creştere cu 45% faţă de perioada similară din 2015, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare în spaţiul intra şi extracomunitar, consultată de Agerpres. Sumele cheltuite au depăşit 27,4 milioane de euro în perioada menţionată, în timp ce în primele nouă luni din 2015 acestea au fost de 2,4 ori mai mici, respectiv de 11,39 de milioane de euro.

Pe de altă parte, exporturile de cartofi proaspeţi şi refrigeraţi au ajuns la 2.160 de tone după primele trei trimestre din 2016, fiind însă de aproape două ori mai mari decât în perioada similară din 2015 - 1.271,4 tone, încasările depăşind 540.252 de euro faţă de 170.401 euro la finele lunii septembrie 2015. Atât importurile, cât şi exporturile au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare.

Potrivit datelor MADR, în 2016 a fost obţinută o producţie de 2,056 milioane de tone de cartofi de toamnă, în scădere cu 21,6% faţă de 2015, când România s-a situat pe locul 3 după Polonia şi Germania din punctul de vedere al suprafeţei cultivate şi pe locul 5 la producţie (după Germania, Franţa, Polonia şi Regatul Unit) din cauza unui randament inferior.
Românii consumă anual, în medie, 92 kg/cartofi pe locuitor, situându-se pe locul 4 în Uniunea Europeană. Ţara este depăşită doar de Portugalia - 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an şi Marea Britanie - 112,4 kg/locuitor/an.