Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
În 2020 a fost una dintre cele mai ploioase luni iunie
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, până în prezent în acest an, peste 100 de mesaje cod roşu de vreme severă, cele mai multe în iunie şi iulie, a declarat, pentru Agerpres, Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
„Este un record privind numărul de mesaje cod roşu pe care Administraţia Naţională de Meteorologie le-a emis începând cu anul 2005, de când am trecut la acest sistem de avertizare“, a explicat Gabriela Băncilă.
Potrivit acesteia, vara 2020 nu este una tipică în privinţa temperaturilor înregistrate şi a fenomenelor meteorologice.
„Frecvenţa evenimentelor meteo care pot produce pagube prin intensitatea lor ridicată este una în creştere şi este confirmată şi de ceea ce se întâmplă în teren, dar şi de acest număr ridicat de avertizări cod roşu de vreme severă pe care ANM le-a emis. Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară. Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă“, a adăugat Băncilă.
Conform meteorologilor, luna iulie este cea mai călduroasă lună a anului, în timp ce gradul de instabilitate este mai redus în majoritatea zonelor ţării.
Din datele înregistrate în perioada 1961-2019, la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, temperatura medie lunară multianuală depăşeşte 22 de grade Celsius în Câmpia Română şi în Dobrogea, iar în estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana şi în Culoarul Mureşului valorile au fost cuprinse între 20 şi 22 grade Celsius.
Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 grade Celsius, aceasta fiind înregistrată la Calafat, în data de 24 iulie 2007. Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iulie, majoritatea peste 35 de grade Celsius, au fost: 2007, 2000, 1988, 1987 etc.
(Cristina Zamfirescu)