Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
În 30 de zile România va primi tranşele restante din SAPARD
UE a sistat plăţile în vara anului trecut, când au fost constatate deficienţe la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)
Comisia Europeană a aprobat documentaţia trimisă de autorităţile române privind rambursarea tranşelor restante din programul SAPARD, România urmând să primească, în maxim 30 de zile, 95% din valoarea ultimului decont, de 112 milioane de euro, potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Liviu Harbuz. „Cel mai important e că documentaţia a fost analizată de autorităţile de la Bruxelles şi a fost aprobată. În maximum o lună vom primi 95% din ultimul decont, de 112 milioane de euro“, a declarat Harbuz. Până în prezent, plăţile către fermieri s-au făcut de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii, iar UE urmează să deconteze aceşti bani. Autorităţile au oprit, în vara anului trecut, plăţile realizate prin programul SAPARD, ca urmare a deciziei CE de a stopa decontarea cheltuielilor, după ce a depistat deficienţe la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), care gestionează plăţile. Comisia Europeană a cerut României să rezolve problemele, prin implementarea unui plan de acţiuni, reluarea decontării cheltuielilor fiind luată în considerare numai după confirmarea din partea unui auditor independent că deficienţele au fost soluţionate. Agenţia de plăţi a implementat un plan de acţiuni, iar autorităţile au reluat plăţile din bugetul de stat către beneficiari în luna octombrie (sistemul de finanţare SAPARD presupune că beneficiarul primeşte banii de la bugetul de stat, iar Comisia Europeană rambursează ulterior sumele statului).