Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
În ciuda crizei de personal, firmele evită candidații cu experiență
Candidaţii cu experiență, cu vârsta de peste 45 de ani, sunt tot mai vizibili pe platformele de recrutare online, unde își depun CV-urile și își caută un loc de muncă. Însă cei din această categorie par să fie evitați de angajatori, printre motive fiind „nivelul scăzut de digitalizare şi de flexibilitate”.
Candidaţii cu vârsta de peste 45 de ani au înregistrat 40% din aplicările la joburi din luna august, cu 10% mai mult decât în iulie, arată datele unui sondaj desfăşurat de o platformă de recrutare online. Jumătate din aceste aplicări au fost depuse din partea segmentului de vârstă 45-54 de ani, urmat de cel de 55-64 de ani, cu 13%, şi de cel de peste 65 de ani, cu 7%.
Conform statisticilor BestJobs, această categorie de candidaţi se îndreaptă cu precădere către domenii precum Financiar/Contabilitate (cu 8% din aplicări), Vânzări (7,5%) şi Resurse Umane (7%).
„Candidaţii din segmentul 45+ au multă experienţă şi au acumulat multe abilităţi utile pe piaţa muncii. În ciuda acestor lucruri, întâmpină uneori dificultăţi pentru că noile cerinţe din partea companiilor nu mai includ setul de abilităţi pe care îl au cei din categoria aceasta, forţându-i la compromisuri în ceea ce priveşte domeniul ori salariul, sau la dezvoltarea de noi abilităţi. Activitatea crescută pe platformă indică, printre altele, faptul că îşi lărgesc aria de căutare şi aplică la mai multe joburi decât înainte, devenind o categorie mai vizibilă”, spune Ana Vişian, reprezentant BestJobs, citată de Agerpres.
Candidaţii de peste 45 de ani resimt discriminarea pe bază de vârstă atunci când caută un loc de muncă, arată o altă cercetare recentă, realizată în august de eJobs.
64% din participanţii la studiu consideră vârsta un impediment atunci când îşi caută un job nou. Următoarele obstacole pe care acești candidați spun că le întâmpină la angajare sunt faptul că au prea multă experienţă, aşteptările salariale ridicate şi lipsa de oportunităţi în domeniul în care sunt pregătiţi.
„Angajatorii recunosc că aceasta este categoria de candidaţi cu cele mai multe provocări la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scăzut de digitalizare şi de flexibilitate”, a explicat Raluca Dumitra, reprezentanta eJobs, care admite că „aceşti candidaţi au o serie de avantaje faţă de cei mai tineri - sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranţă”.
Conform sondajului preluat de Agerpres, 38% din aceştia fie nu folosesc tehnologia la jobul actual, fie întâmpină constant greutăţi în utilizarea acesteia. În plus, 53,4% îşi exprimă părerea în echipă doar când li se cere acest lucru, în timp ce 12,8% nu îşi expun deloc punctul de vedere la locul de muncă de frica pierderii jobului. (C. Z.)