România are nevoie de o strategie națională pe termen lung în agricultură, având în vedere importurile mari de alimente care dezechilibrează balanța comercială agroalimentară, lipsa de competitivitate,
În premieră, ferme piscicole la Marea Neagră
Din acest an, în ţara noastră vor funcţiona ferme piscicole la Marea Neagră, anumite perimetre dedicate acestora fiind deja concesionate, a declarat recent, la Constanța, ministrul mediului, Mircea Fechet.
„Pentru prima oară, urmează să avem ferme piscicole aici, la Marea Neagră, în largul mării există un număr de perimetre atribuite deja în cadrul procedurii de licitaţie publică, iar colegii de la Administraţia Naţională Apele Române urmează să atribuie şi alte loturi. Asta înseamnă că vom avea, începând cu anul acesta, midii și stridii produse aici, la noi, şi câteva specii de peşti pe care astăzi le importăm fie din Grecia, fie din Bulgaria”, a declarat ministrul mediului, într-o conferinţă de presă.
Referitor la problemele pe care le au investitorii, legate de dificultatea obţinerii autorizaţiilor şi de necesitatea existenţei unei infrastructuri pe plajă, ministrul a spus că „există un dialog constant” între autorităţi şi aceştia, urmând să se găsească soluţii. „Eu sunt convins că nici un crescător de midii, de stridii, de doradă, de lavrac sau orice altă specie adaptată la Marea Neagră (...) nu se va plimba cu cutiile cu peşte printre şezlonguri. Sunt convins că vom asigura şi infrastructura necesară, care ar putea să difere în funcţie de tipul de tehnologie, de tipul de fermă piscicolă, însă eu cred că aceste lucruri trebuie făcute pe parcurs”, a mai declarat oficialul, potrivit Agerpres.
La sfârșitul anului trecut, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a organizat o licitație pentru închirierea a 28 de perimetre din mediul marin pentru dezvoltarea activităţilor piscicole. Perioada de concesionare este de 20 ani. (C. Z.)