Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială În România, risipim 6.000 de tone de alimente pe zi

În România, risipim 6.000 de tone de alimente pe zi

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 30 Septembrie 2021

Ieri, de Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare, prin diverse manifestări organizate de guverne sau asociații non-guvernamentale, a fost din nou atrasă atenția asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele. Potrivit unui studiu ONU recent, românii aruncă anual la gunoi peste un milion de tone de hrană.

Una din inițiativele care contribuie cu succes la reducerea risipei alimentare este proiectul băncilor pentru alimente în România, inițiat acum cinci ani și care își propune colectarea alimentelor și donarea lor familiilor nevoiașe. În prezent, în țară există nouă bănci de alimente, reunite într-o federaţie, afiliată la Banca Europeană a Băncilor pentru Alimente. 

Concret, în ultimul an, peste 20.000 de persoane nevoiaşe sau în dificultate din județele Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj au primit alimente colectate şi oferite, prin asociaţii şi fundaţii, de către Banca Regională pentru Alimente Oradea, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele instituţiei, Gabriela Vereş.

Potrivit acesteia, majoritatea donațiilor au venit de la fabrici, de la producători, din suprastocuri, unele sezoniere (precum dulciurile de Crăciun, de Paşti), mărfuri refuzate la supermarketuri din motive estetice (conopidă îngălbenită, morcovi prea mari sau răsuciţi etc.), produse ce vin din campanii de marketing, din testări de sortimente noi sau care se apropie de termenul de expirare.

Banca pentru Alimente Oradea colaborează cu 60 de asociaţii şi fundaţii în Bihor şi în jur de 100 în regiune, cu programe sociale destinate persoanelor aflate în situaţii de risc, iar din 2021 este operator receptor, în baza legii risipei alimentare, în lista MADR. „E de datoria fiecăruia dintre noi să fim buni gospodari şi să nu mai risipim alimentele pentru a căror producere se consumă resurse. În timp ce 4,5 milioane de oameni care sunt în risc de sărăcie nu şi le pot permite. Pentru mulţi dintre ei, alimentele pe care le trimitem noi sunt singura mâncare pe care o primesc într-o zi”, a afirmat Gabriela Vereş.

În România se aruncă 6.000 de tone de alimente bune de consum pe zi, din care aproape jumătate provin de la consumatorul final, a mai spus ea.

Având același model de funcționare, Banca Regională pentru Alimente Timişoara a salvat de la risipă într-un an de funcţionare peste 150 de tone de alimente, care au ajuns la 10.000 de persoane din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara - familii nevoiaşe, bătrâni singuri, copii din centre rezidenţiale, refugiaţi din zonă sau sinistraţi din Apuseni. „Lucrăm cu 45 de organizaţii non-guvernamentale cu peste 10.000 de beneficiari sociali, reali, pe care îi susţinem”, a precizat Hana Flavia Csaszar, preşedintele instituției din Timişoara. (C. Z.)