Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„În România se pot face investiţii de mare succes în industria alimentară şi în agricultură“
Preşedintele Traian Băsescu, prezent, marţi dimineaţă, la forumul oamenilor de afaceri organizat de Camera de Comerţ Israel-România şi Consiliul de Afaceri Israel-România, i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să investească în agricultura şi turismul din ţara noastră, adăugând că în ultimii ani au apărut în România industrii care probabil vor fi delocalizate în spre est.
„Credem că în România, în momentul de faţă, se pot face investiţii de mare succes în industria alimentară, în agricultură, în turism, plecând de la premisa că aceste industrii nu pot fi delocalizate. Sunt industrii care au apărut în România în ultimii ani şi probabil peste 10-15 ani vor fi delocalizate către est. Aşa cum au venit, aşa vor pleca, dar potenţialul agricol şi turistic al României nu pot fi delocalizate“, a declarat şeful statului. Băsescu a precizat în acest sens că România are potenţialul de a asigura hrană pentru 80 de milioane de persoane, dar că ţara noastră importă 70% din hrana necesară populaţiei. Preşedintele a reamintit că pentru a evita un derapaj al economiei şi având în vedere datoriile mari ale firmelor private, România a decis să facă un împrumut la FMI. „Vă informez că în rezerva BNR, în momentul de faţă, din cele circa 26 de miliarde de euro, 12 miliarde sunt banii băncilor comerciale“, a mai spus Băsescu. El a făcut o scurtă prezentare a situaţiei României, arătând că aceasta a avut opt ani de creştere economică, cu o creştere medie de 6,5%. În primele trei luni ale anului s-a înregistrat o scădere de 6,4% a PIB faţă de perioada similară a anului trecut, Băsescu adăugând că, în aceste condiţii, este posibil ca estimarea FMI privind o scădere de 4% a PIB în 2009 să fie corectă. Preşedintele Băsescu a menţionat că există şi semnale „pozitiv contradictorii“, astfel încât în primele două luni ale anului investiţiile străine directe au crescut cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, bugetul a avut în aprilie 2009 aceleaşi încasări ca în aprilie 2008, iar investiţiile în sectorul imobiliar au crescut cu 4% în primele trei luni ale anului, faţă de ianuarie-martie 2008. Pe de altă parte, producţia industrială a scăzut cu 16%. Preşedintele a subliniat că sistemul bancar este solid, astfel încât nici o bancă nu este în dificultate.