Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
În satul turistic Vaidacuta mai viețuiesc 20 de localnici
Puţinii localnici din satul mureşean Vaidacuta, care a împlinit în acest an 300 de ani de la prima atestare documentară, îşi propun să transforme casele rămase moştenire de la bunici în mici muzee tradiţionale, după modelul căsuţei-muzeu din centrul localităţii. Satul a fost declarat sat turistic tradiţional de către Consiliul Local Suplac, iar proprietarii nu-și pot renova casele decât cu respectarea arhitecturii locale.
Satul Vaidacuta, comuna Suplac, județul Mureș, cu o suprafaţă de 800 de hectare, a fost atestat documentar în anul 1720. Acum este aproape depopulat, mai având cel mult 20 de locuitori, dar nu și abandonat, pentru că autorităţile locale şi judeţene îşi propun să dezvolte aici proiecte pentru realizarea turismului arhaic tradiţional. „Eu m-am născut în acest sat, în urmă cu 61 de ani. Şi când am împlinit 61 de ani, mi-am aniversat ziua de naştere, am venit exact în locul în care m-am născut. Îmi place mult căsuţa-muzeu din sat, iar casa noastră, casa părintească, va fi recondiţionată tot aşa, ca muzeu. Intenţionăm să o refacem exact aşa cum era, astfel încât copiii mei să nu îşi uite originea, să vadă cum se trăia aici în urmă cu 100 de ani”, a declarat Maria Zolog, născută Furnea.
Căsuţa din Vaidacuta lăsată moştenire de familia Furnea este din chirpici, exact aşa cum se construiau majoritatea caselor din sat. „Din păcate, mai sunt vreo 5-6 case care au rămas în picioare. (…) Casele tradiţionale din Vaidacuta s-au construit cam după acelaşi proiect: trei camere şi o bucătărie de vară care avea intrare separată, care se numea conie. Cele trei camere aveau denumirile lor tradiţionale. Casa dinainte era prima încăpere, tinda era cea în care intrai când veneai de afară şi cămara, care de fapt nu e ceea ce ştim noi acum că e cămara. Cele trei camere şi bucătăria de vară constituiau fiecare casă de aici”, ne povesteşte Maria Zolog.
Femeia ne spune că este foarte bucuroasă atunci când vede că mai sunt tineri care încep să se reîntoarcă la Vaidacuta, aşa cum e familia Sită din Târgu Mureş, chiar şi pentru un sfârşit de săptămână, fiindcă satul începe să prindă viaţă. „Tare mi-aş dori să îl văd aşa cum era în urmă cu 100 de ani. Din păcate, va fi doar un sat tradiţional de vacanţă, dar noi vom fi gazde excelente pentru cei care vor să petreacă o mică vacanţă aici, într-o zonă cu aer curat, linişte şi păsări”, a spus Maria Zolog.
În apropierea casei moştenite de la bunicii Mariei Zolog, se află deja două căsuţe-muzeu, una fiind deschisă publicului încă de acum 11 ani. Satul turistic tradiţional Vaidacuta are multe poveşti interesante. De aici provine şi unul dintre puţinii supravieţuitori ai cumplitei păduri a spânzuraţilor, Ioan Baciu, un sătean înrolat forţat de armata austro-ungară pe frontul Primului Război Mondial.
(Cristina Zamfirescu)