Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Înăsprirea codului rutier, pe agenda noii sesiuni a Parlamentului
Senatul şi Camera Deputaţilor au început ieri una dintre cele mai importante sesiuni parlamentare din ultimii ani, având în vedere că în această toamnă trebuie votate câteva legi esențiale pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR. De asemenea, coaliția la guvernare a anunțat că va depune mai multe modificări legislative de descurajare a consumului și traficului de droguri și a conducerii autovehiculelor sub influența substanțelor psihoactive.
Pe agenda sesiunii de toamnă a Parlamentului se află Legea pensiilor speciale, care trebuie pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, precum şi Legea salarizării și Legea pensiilor care sunt incluse în PNRR și de votarea cărora depinde primirea în continuare a banilor europeni.
Pentru premierul Marcel Ciolacu, Legea pensiilor este o prioritate legislativă, iar Guvernul va veni până la sfârşitul anului cu un proiect în acest sens. „Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie. Şi cei de la Comisie (Comisia Europeană - n.r.) şi noi ştim că sunt foarte multe inechităţi în vechea Lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30.000-40.000 de lei. Trebuie să intervenim, avem această obligaţie să închidem cât mai mult din acest decalaj major”, a declarat Ciolacu sâmbătă, la finalul reuniunii Consiliului Politic Naţional al PSD, subliniind că „pensiile mici vor creşte cu certitudine”.
De asemenea, este aşteptat pachetul cu măsuri fiscale, prezentat recent la Bruxelles, dar încă în discuţia coaliţiei de guvernare, pentru care premierul Marcel Ciolacu a anunţat că îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.
În plus, social-democraţii pregătesc mai multe iniţiative legislative, care urmează să înăsprească pedepsele pentru consumul și traficul de droguri și pentru şoferii care conduc băuți sau drogați. Câteva dintre acestea au fost prezentate de senatorul PSD Robert Cazanciuc.
„Am propus astăzi (sâmbătă, n.r.), în forul de conducere al PSD, acţiuni concrete, considerând că pentru fapte extreme este nevoie de legi adecvate. Un pachet de măsuri mai larg, 12 într-o primă etapă, îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri”, a transmis Cazanciuc pe Facebook.
El a precizat că va propune înăsprirea sancţiunilor aplicate şoferilor care se urcă la volan beţi sau drogaţi, cum ar fi anularea permisului pentru 10 ani, și că va analiza legislaţia europeană și practica CCR pentru a identifica cadrul legal care să permită confiscarea autovehiculului condus de un șofer sub influenţa substanţelor psihoactive.
Alte propuneri includ dotarea Poliţiei cu scannere mobile pentru verificarea autoturismelor sau a Poştei Române cu aparatură de scanare a pachetelor care intră în România, efectuarea de teste antidrog în şcoli, posibilitatea oferită părinţilor de a deconta 2-3 teste anuale pentru copiii lor. (C. Z.)