Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Încă opt bănci sancționate de Protecția Consumatorilor
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a încheiat verificările la alte opt instituții bancare, cărora le-a aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei. Cele opt bănci sunt Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank, Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank. În această lună, ANPC a amendat în total 19 bănci comerciale cărora le-a reproșat modul de calcul al ratelor, mai exact faptul că, pe graficul de rambursare, rata este compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă.
Controlul ANPC pare făcut pe repede înainte, a reacționat CEC Bank, după primirea sancțiunii. „CEC Bank (…) nu înţelege scopul acestui control, în condiţiile în care clienţilor le sunt prezentate toate variantele de rambursare în momentul în care aceştia iau un credit. Iar acest lucru se putea verifica foarte uşor în orice unitate bancară.
Acest control pare făcut pe repede înainte, iar vinovatul se pare că era deja cunoscut înainte de finalizarea investigaţiei. Nu înţelegem ce se urmăreşte prin această acţiune întreprinsă de ANPC”, arată CEC Bank într-un comunicat.
Și Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a atras atenția că scadențarul calificat de ANPC drept practică înșelătoare este „o metodă legală de calcul al dobânzii folosită în întreaga lume”, iar „băncile respectă prevederile legale specifice, atât în ceea ce priveşte informarea corectă şi completă a consumatorilor, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea de rambursare a creditelor”.
Pe de altă parte, Protecţia Consumatorilor a pus la dispoziția consumatorilor adresa de e-mail spsf@ anpc.ro, la care aceștia pot semnala probleme în derularea contractelor de creditare. (C. Z.)