Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Încă trei luni de restricții pentru cerealele ucrainene
Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina până la 15 septembrie, Regulamentul Uniunii Europene fiind deja publicat în Jurnalul Oficial, a declarat, ieri, ministrul agriculturii, Petre Daea.
„Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie. (…) Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern, cât şi extern”, a precizat Daea, pentru Agerpres.
Extinderea până în 15 septembrie a fost necesară deoarece restricţiile la importurile de cerealele din Ucraina, cerute de cinci state membre și impuse în 2 mai, expiraseră la 5 iunie.
Restricțiile, care se referă la grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui din Ucraina, au rolul de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, țări care s-au plâns că importurile ucrainene fac producţia locală neprofitabilă.
Pe de altă parte, Bruxelles-ul a redus numărul produselor afectate de restricţii, scoțând de pe listă, de exemplu, seminţele de însămânţare. De asemenea, tranzitul către alte state UE încă este permis, prin „coridoarele de solidaritate”.
În ceea ce priveşte deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro, din care România va primi aproape 30 de milioane de euro, ministrul a transmis că se aşteaptă ca Ungaria să suspende măsura unilaterală de oprire a importurilor, aceasta fiind o condiţie impusă de Comisia Europeană. (C. Z.)