Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Încă un an greu pentru apicultori
Sub auspiciile unui an dificil pentru apicultură, cu o producţie de miere care se anunță mai mică cu aproximativ 15%-20% faţă de anul trecut, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la București ediția de toamnă a Târgului Naţional al Mierii. Apicultorii spun că, pe lângă faptul că producția a fost mică, se confruntă şi cu faptul că vânzările de miere merg foarte greu, din cauza importurilor mult mai ieftine.
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe platforma apicolă din Băneasa, cea de-a 21-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii. La târg au fost prezenţi peste 100 de expozanţi, apicultori şi firme specializate, ce au etalat produse diverse, de la miere şi polen până la produse apicole condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole, suplimente nutritive, cosmetice etc.
Cu acest prilej, reprezentanţii apicultorilor au făcut un bilanţ al sezonului din acest an, declarând că producţia de miere din 2019 va fi mai mică cu aproximativ 15%-20% faţă de anul trecut şi nu va depăşi 15.000-17.000 de tone, aceasta în condiţiile în care România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa.
„Anul 2019 a fost mai modest decât anul trecut, în condiţiile în care nici 2018 nu a fost un an bun, iar producţia de miere estimată pentru acest an va fi mai mică cu circa 15%-20%. A fost un an prost mai ales la rapiţă, salcâm şi parţial la tei, iar la floarea-soarelui au început seceta şi căldura. Producţia va fi undeva între 15.000 şi 17.000 de tone. Nu s-a făcut mai mult. Rapiţa a fost afectată cel mai mult, aproape 80%, dar şi salcâmul, pentru că în primăvară a plouat şi a fost frig. Doar în zona Moldovei s-a mai făcut ceva la salcâm, dar nici acolo producţia normală, ci în jur de 50%-60%. Nu ştiu cum va fi culesul la floarea- soarelui“, a explicat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea, potrivit Agerpres.
El a susţinut că, pe lângă problemele întâmpinate în apicultură din cauza condiţiilor meteorologice, în această perioadă au scăzut şi preţurile de achiziţie, iar vânzările de miere au mers foarte greu, pentru că intră pe piaţă importuri mult mai ieftine.
„Culmea, au scăzut şi preţurile de achiziţie, (...) bruma de miere pe care am avut-o nu am putut să o vindem. Intră din Ucraina la 6 lei kilogramul mierea polifloră, iar pe noi ne costă 12 lei un kilogram de miere polifloră. (...) Din păcate, pe noi nu ne protejează nimeni. Eu am înţeles că în Directiva Europeană se specifică faptul că trebuie să scriem pe etichetă miere amestec UE şi non-UE. Noi putem scrie acest lucru pe etichetă, dar cine ne opreşte să nu scriem în paranteză miere din România şi Ungaria sau Spania şi România. Scriu ce spune directiva, dar hai să protejăm şi consumatorul“, a explicat preşedintele asociaţiei.
În opinia sa, preţul la miere pe piaţa internă nu va creşte, chiar dacă producţia va fi mai mică în acest an, întrucât consumul intern se menţine încă destul de scăzut. „INS a dat un consum de miere de 1,2 kg/om/an şi 1,8 milioane de familii de albine, dar eu nu ştiu de unde a scos aceste cifre. Aruncăm producţii colosale pe piaţă şi a doua zi cade preţul“, a arătat reprezentantul apicultorilor.
Şeful ACA susţine că este extrem de important ajutorul de minimis de 20 de lei pe familia de albine, aprobat recent de Guvern, pentru apicultorii afectaţi de fenomenele meteo nefavorabile. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Prezent la târg, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a făcut din nou promisiuni privind introducerea programului prin care şcolarii vor primi câte un borcan cu miere în fiecare lună.
„Începând cu 1 ianuarie 2020, programul prin care şcolarii vor primi câte un borcan cu miere va fi funcţional“, a spus Botănoiu, în conferinţa de presă care a deschis Târgul Naţional al Mierii. Oficialul a adăugat că, astfel, vor fi încurajaţi producătorii români de miere, care vor livra 3.000 de tone pentru acest program.