Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Încă un produs românesc protejat european
Comisia Europeană a aprobat înscrierea „Salinatelor de Turda” în registrul preparatelor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs IGP românesc, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii.
„Salinate de Turda - IGP” este un preparat din carne de porc (ceafă, cotlet, piept şi pulpă), obţinut prin sărare umedă timp de 5-7 zile cu saramură naturală („mărătoare” sau „murătoare”), în care se adaugă condimente, zaharuri şi culturi lactice, urmat de afumare cu lemn de fag și de maturare-uscare timp de 20-28 de zile. Mixul de condimente conține sare, muştar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorţişoară.
Toate etapele procesului de producţie se desfăşoară în aria geografică delimitată, respectiv municipiul Turda şi comunele Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoş, judeţul Cluj, potrivit ministerului. Conservarea cărnii prin saramurare şi afumare este folosită în zonă din vremuri străvechi. Pentru „mărătoare” se utilizează saramura din fântânile cu apă sărată din Miceşti, Valea Florilor, Valea Sărată Turda.
Preparatul se alătură celorlalte 12 produse româneşti protejate: Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană şi Pită de Pecica, care au IGP, Telemea de Ibăneşti - Denumire de Origine Protejată (DOP), Salată tradiţională cu icre de crap - Specialitate Tradiţională Garantată (STG). Alte două se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei pentru dobândirea IGP - Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău, iar Sardeluţa marinată se află în faza de opoziţie europeană, pentru STG. (C. Z.)