Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Încep împăduririle de primăvară
Aproximativ 20 milioane de puieţi forestieri vor fi plantaţi în campania de împăduriri de primăvară, cu scopul de a fi regenerate astfel peste 9.000 de hectare de fond forestier. Pe lângă acest efort de împădurire, derulat de stat, prin Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, există și numeroase inițiative private de refacere a pădurilor în care sunt implicate companii mari și organizații non-guvernamentale care se ocupă cu protecția mediului.
Din totalul suprafeţei de 9.130 de hectare de fond forestier ce urmează a fi refăcute, pe 6.015 hectare se vor realiza regenerări naturale, adică prin reînnoirea pădurii în mod natural din sămânță, lăstari sau drajoni, iar pe 3.115 hectare regenerări artificiale, adică prin lucrări de împăduriri, de înființare de noi plantații. Cele mai mari suprafeţe regenerate natural vor fi în judeţele: Suceava - cu 785 de hectare fond forestier, Caraş-Severin (622 hectare), Maramureş (413 hectare) şi Neamţ (409 hectare).
Totodată, suprafeţele cele mai mari care vor fi regenerate artificial, prin lucrări de împăduriri, se află în judeţele Suceava, unde vor fi împădurite 1.058 de hectare, Maramureş - cu 236 de hectare, Cluj (219 hectare), Sibiu (156 hectare), Neamţ (154 hectare) şi Mureş (151 hectare). Romsilva își propune să redea fondului forestier, în acest an, prin campaniile de împăduriri de primăvară şi de toamnă, 12.670 de hectare, din care 8.037 de hectare prin regenerări naturale şi 4.633 de hectare prin lucrări de împăduriri. Investițiile necesare acestor lucrări vor fi de 199,2 milioane de lei.
În ultimii cinci ani, Romsilva - care administrează 3,13 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, echivalentul a circa 48% din pădurile ţării - a regenerat 75.401 hectare fond forestier de stat, fiind plantaţi 151,66 milioane de puieţi forestieri, cu o investiţie totală de 665,6 milioane de lei.
O altă contribuție la refacerea pădurilor românești este cea a companiei OMV Petrom, care a alocat 1,5 milioane de euro, pentru al doilea an, pentru cea mai mare campanie de împădurire cu finanţare privată, numită „România plantează pentru mâine”. Vor fi plantaţi 500.000 de puieţi pe 107 hectare, în 28 de locaţii din 14 judeţe.
Acţiunile de împădurire se derulează cu sprijinul a şase organizaţii non-guvernamentale, dar și cu ajutorul Ministerului Mediului, care oferă expertiză locală pe tot parcursul campaniei de plantare. Două noi proiecte vor face parte, anul acesta, din campania OMV Petrom. Vor fi create păduri urbane în Moineşti, Urziceni şi Buftea, cu rolul de a îmbunătăţi calitatea aerului, de a reduce zgomotul şi de a creşte biodiversitatea. Al doilea proiect este Pădurea Educaţională, prin care elevii din judeţul Prahova vor face excursii la Tinosu pentru a afla despre ecosistemul forestier. (C. Z.)