Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Încep împăduririle de primăvară
Direcțiile silvice din toată țara sunt în plină campanie de împădurire de primăvară. Campania se suprapune parțial cu Luna Plantării Arborilor, care se desfășoară, tradițional, în perioada 15 martie - 15 aprilie. Acţiunile de regenerare ale Romsilva din această perioadă vizează 10.244 de hectare fond forestier de stat, din care 7.127 de hectare vor fi regenerate pe cale naturală, iar 3.117 hectare prin lucrări de împădurire.
Circa 19 milioane de puieţi forestieri vor fi plantaţi în campania de împădurire de primăvară, în perioada 15 martie - 15 aprilie, în cadrul Lunii Plantării Arborilor, a anunțat Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva.
„Pe fondul condiţiilor meteorologice favorabile, campania de împăduriri de primăvară a debutat la nivelul mai multor direcţii silvice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva încă din luna februarie şi va continua şi după 15 aprilie, data oficială pentru încheierea Lunii Plantării Arborilor, până la finalizarea lucrărilor din programul campaniei”, au informat reprezentanții Regiei, potrivit Agerpres.
În Vâlcea, campania de împădurire a început marți în toate ocoalele silvice din județ. Peste 260.000 de puieţi, în special stejar şi gorun, vor fi plantați de silvicultori, iar în acțiuni vor fi implicați şi numeroşi voluntari, din rândul elevilor şi organizațiilor de mediu, potrivit directorului Direcţiei Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu.
În Neamț, Direcţia Silvică şi-a propus lucrări de regenerare pe aproximativ 700 de hectare. Pe circa 480 de hectare vor fi lucrări de regenerare pe cale naturală, iar pe 217 hectare vor fi realizate împăduriri, potrivit conducerii instituţiei. Se vor planta peste 1,3 milioane de puieţi proveniţi, în cea mai mare parte, din pepinierele proprii.
În Bihor, Direcţia Silvică a anunţat că va împăduri cea mai mare suprafaţă din ultimii zece ani, circa 250 de hectare, folosind peste 1,5 milioane de puieți, din 18 specii diferite, a declarat directorul direcției, Teodor Suciu.
„Cu siguranţă este cea mai mare valoare de puieţi plantaţi şi de suprafeţe parcurse cu lucrări de regenerare. Avem un program consistent şi mobilizator de regenerare. Dacă anul trecut am depăşit milionul de puieţi plantaţi, în acest an avem un program asumat de 1,5 milioane de puieţi de plantat care vor regenera, prin lucrări de împăduriri, o suprafaţă de circa 250 de hectare”, a declarat directorul Teodor Suciu.
El a adăugat că o acţiune de voluntariat de amploare, cu peste 1.400 de voluntari, va avea loc sâmbătă, 19 martie, în Ocolul Silvic Tinca, cu participarea asociaţiilor „Cătunul verde” şi „Crişana 6”.
Potrivit datelor oficiale, în ultimii cinci ani, Romsilva a regenerat 72.892 de hectare fond forestier de stat, fiind plantaţi, în total, 141,37 milioane de puieţi. (C. Z.)