Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Încep înscrierile la programul Rabla
Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus din acest an se lansează astăzi, cu câteva zile întârziere față de data anunțată inițial (4 februarie). Principala noutate a versiunii 2022 a programului este că pentru cumpărarea unei mașini noi se pot folosi două tichete, rezultate din casarea a două mașini vechi. Tichetul este în valoare de 6.000 de lei pentru o maşină casată și de 9.000 de lei la casarea a două vehicule.
Pentru persoanele juridice, programul a început vineri, 4 februarie, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). „Începând de astăzi, 4 februarie 2022, persoanele juridice (...) vor putea accesa aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de AFM, doar pentru crearea conturilor de utilizatori. (...) Persoanele fizice se pot adresa de marţi, 8 februarie 2022, producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar din aceeaşi dată, persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe”, preciza vineri instituţia, potrivit Agerpres.
Ediţia din acest an a celor două programe vine cu o serie de modificări. Astfel, în ceea ce priveşte Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 de lei pentru un autovehicul uzat, respectiv de 9.000 de lei pentru două autovehicule vechi, la care se pot adăuga: ecobonusul în valoare de 1.500 de lei, pentru autovehiculul nou care generează maximum 120 g CO2/km; 1.500 de lei pentru autovehiculul nou cu GPL/GNC; 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; 1.500 de lei pentru casarea fiecărui autovehicul vechi de cel puţin 15 ani şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puţin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, faţă de 8 ani cât se solicita anterior. La programul Rabla Plus din acest an, s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru cumpărarea unui autovehicul nou și există posibilitatea casării a două vehicule uzate.
Cuantumul finanţării este următorul: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km, în schimbul casării unei mașini uzate; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau unul cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru unul hibrid, cu emisii sub 80 g CO2/km, în schimbul casării a două autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma nu mai mare de Euro 3, se mai pot acorda 1.500 lei/autovehicul.
Conform datelor AFM, în 2021, vechimea parcului auto din România era de 16,8 ani, în timp ce în 2010 era de sub 10 ani. (C. Z.)