Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Încep plățile din fondul UE de redresare
Miniştrii economiei şi finanţelor din Uniunea Europeană au adoptat, acum două zile, prima serie de decizii ale Consiliului UE privind aprobarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă, indică un comunicat difuzat pe consilium.europa.eu, preluat de Agerpres.
Primele 12 state care au primit undă verde în vederea accesării fondurilor de redresare şi rezilienţă ale UE sunt Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia şi Spania. Aprobarea planurilor naționale de redresare oferă statelor posibilitatea de a semna acorduri pentru a primi o prefinanţare de până la 13%. Banii vor fi plătiţi în următoarele două luni.
În luna iunie, Consiliul a primit o evaluare pozitivă a planurilor celor 12 state din partea Comisiei Europene, însoţită de propuneri de decizii privind aprobarea acestora.
Planurile prezentate de restul de 15 state UE, inclusiv Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, urmează a fi evaluate ulterior.
Asistenţa financiară acordată de UE în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, în valoare de 672,5 miliarde de euro, are scopul de a impulsiona economia europeană prin sprijinirea reformelor şi investiţiilor statelor membre. Mecanismul are câteva domenii pe care le încurajează în mod special, printre care se numără tranziţia verde şi cea digitală.
Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei PNRR-ul României, iar în acel moment ţara noastră va primi prima tranşă de 13% din suma de 29,9 miliarde de euro alocată, declara, la începutul lunii, Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. (C. Z.)