Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Începe admiterea la liceu
Elevii claselor a VIII-a au intrat în febra examenelor pentru admiterea la liceu. Luni, 11 iunie, ei vor susține proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale, iar miercuri, 13 iunie, se va susţine proba scrisă la matematică. Potrivit psihologilor, pregătirea emoţională a copiilor pentru examen este la fel de importantă ca învăţarea.
Probele scrise care au ca miză admiterea la liceu încep luni cu limba și literatura română, miercuri se va da matematica, iar vineri, 14 iunie, elevii din partea minorităţilor naţionale vor susține proba scrisă la limba maternă.
Examenele încep la ora 9:00, când se deschid plicurile sigilate în care se află subiectele. Accesul elevilor în săli se va face începând cu ora 8:30. Fiecare sală va fi numerotată şi va avea la uşă un tabel cu numele elevilor care trebuie să susţină Evaluarea Naţională (EN) şi ordinea acestora în bănci.
Elevilor le este interzis să intre în săli cu manuale, notiţe, rezolvări de subiecte, calculatoare sau alte mijloace electronice ce îi pot ajuta la rezolvarea subiectelor sau la comunicare.
La expirarea celor 120 de minute, toţi elevii predau lucrările.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, rezultatele se vor afişa pe 19 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse, în aceeaşi zi, între orele 14:00-19:00. Nota obţinută după recorectarea lucrării va rămâne definitivă chiar dacă diferenţa între aceasta şi nota iniţială este mai mică de 50 de sutimi.
Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 20 şi 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.
După susținerea Evaluării Naționale și publicarea notelor finale, urmează repartizarea computerizată, care, conform calendarului admiterii, se face într-o singură etapă, pe baza mediei de admitere la liceu și a opțiunilor completate în fișa de înscriere. La calculul mediei de admitere la liceu contează în proporţie de 80% media generală de la Evaluarea Naţională, iar 20% media generală de absolvire a claselor V-VIII.
Între 29 iunie și 3 iulie 2018, absolvenții de gimnaziu și părinții acestora vor completa opțiunile pentru licee și specializări în fișele de înscriere, asistați de diriginți. Pentru candidaţii care provin din alte judeţe şi doresc să participe la admitere în liceele din Bucureşti, înscrierile vor avea loc la un centru special organizat la Şcoala Gimnazială „Sfinţii Voievozi” din sectorul 1. Centre similare vor fi organizate în fiecare județ pentru candidații din afara județului respectiv.
Între 30 iunie și 4 iulie 2018, candidații și părinții vor verifica fișele editate de calculator și vor corecta eventualele greșeli din baza de date. Are loc afișarea listelor corectate în aplicația informatică computerizată.
4 iulie 2018 este ultima zi pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București.
Pe 9 iulie 2018 va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților claselor a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018-2019 și afișarea rezultatelor candidaților repartizați în învățământul liceal de stat.
Pentru ca perioada admiterii la liceu să treacă cu bine, psihologii atrag atenția părinților asupra importanței pregătirii emoționale a copilului înainte de examene.
Copiii mai sensibili pot deveni copleșiți de importanța acestor probe, iar emoțiile ar putea să le afecteze concentrarea din timpul examenelor. De aceea, este important ca părinții să-și păstreze calmul pentru a transmite copilului o stare de liniște. Mai mult, părinții trebuie să fie oricând disponibili pentru a discuta despre examenele prin care au trecut la rândul lor, despre emoții, despre felul în care pot fi depășite, iar copiii să simtă sprijin și încredere din partea acestora.
Totodată, părinții sunt sfătuiți să evite mesajele negative de tipul „Nu vei lua examenul, nu o să intri la liceu!” sau comparațiile cu rude sau cu prieteni percepuţi ca fiind mai conştiincioşi sau mai capabili.