Schema de ajutor de minimis care va susţine producţia de legume din această toamnă a fost aprobată acum două zile de Executiv, fondurile totale alocate fiind de 25 de milioane de euro. Programul se adresează
Începe plata compensațiilor la culturile distruse de secetă
Ministerul Agriculturii va începe, în perioada următoare, plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei (circa 400 milioane de euro), a declarat marți, la o conferință de specialitate, Violeta Muşat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). „Ieri (luni, n.r.) s-a finalizat campania de depunere a cererilor pentru despăgubirile la secetă, urmând ca în următoarele 5 zile lucrătoare să fie transmise situaţiile centralizatoare, după care Ministerul Agriculturii va efectua efectiv plăţile în conturile fermierilor”, a menţionat Violeta Muşat, potrivit Agerpres.
Ea a subliniat că seceta din acest an a afectat cu precădere culturile de porumb şi floarea-soarelui. „Anul 2024 a fost influenţat major de seceta instalată pe o mare parte a teritoriului agricol, al treilea an de secetă, care a afectat îndeosebi culturile de porumb şi floarea-soarelui. Deşi recoltele din acest an asigură necesarul intern, ele vor conduce la micşorarea aportului la export, cu influenţă semnificativă asupra balanţei comerciale de produse agroalimentare”, a adăugat oficialul.
Comisia Europeană a aprobat la 24 octombrie schema de ajutor de stat a României în valoare de 2 miliarde de lei (400 milioane de euro) destinată fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei de cel puţin 30% din culturi în perioada septembrie 2023 - august 2024. Ajutorul se referă la 39 de culturi, printre care grâu, orz, ovăz, rapiţă, floarea-soarelui, porumb și va fi acordat până la 31 decembrie 2024. Sprijinul este de maximum 1.000 de lei/hectar în cazul unor pierderi de 100% şi nu va depăşi 30% din costurile eligibile. (C. Z.)