Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Începe un nou viitor european pentru Republica Moldova“
Un nou eveniment istoric s-a consumat săptămâna trecută la Bruxelles, când Parlamentul European a ratificat Acordul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. „Sunt convins că doar un viitor european va oferi cetăţenilor noştri un trai mai bun“, a afirmat premierul Iurie Leancă.
Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care deschide calea unor legături politice şi comerciale mai strânse între Bruxelles şi Chişinău, a fost ratificat cu o majoritate covârşitoare săptămâna trecută în plenul Parlamentului European. Premierul moldovean, domnul Iurie Leancă, a salutat decizia PE, apreciind că este vorba de un eveniment istoric. „Sunt convins că doar un viitor european va oferi cetăţenilor noştri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educaţie şi medicină cu cele mai bune servicii, acces la o piaţă de jumătate de miliard de consumatori, instituţii care vor funcţiona şi mai puternic, după modelul european“, a declarat Leancă într-un comunicat citat de Agerpres, în timp ce eurodeputatul Petras Austrevicius, care s-a ocupat de acest dosar, a susţinut că „astăzi (n.r. - miercuri, 13 noiembrie) începe un nou viitor european pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi“.
„Ratificarea de astăzi a Acordului de Asociere cu Republica Moldova reprezintă o realizare majoră pentru cetăţenii acestei ţări, care vor să beneficieze de aceleaşi valori, aceeaşi securitate şi aceeaşi prosperitate ca noi“, a spus şi Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate.
Decizia PE vine cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, oficialii europeni exprimându-şi speranţa că va fi scrutin „liber şi correct“ şi că alegerile vor contribui la „construirea unei societăţi libere şi a unei economii de piaţă“.
Avantajele acordului de asociere
Printre alte avantaje rezultate în urma semnării acordului se numără şi cele legate de latura economică. Astfel, se creează zona de liber schimb, iar toate taxele vamale la import vor fi anulate. Produsele moldoveneşti vor ajunge mult mai lesne pe pieţele europene, în timp ce produsele de import vor fi mai ieftine, dar nu vor fi de o calitate mai proastă, întrucât acestea vor fi supuse controalelor conform standardelor europene, indiferent că sunt produse de provenienţă internă sau externă.
Pentru a intra în vigoare, acordul votat joi trebuie ratificat de statele membre, până în prezent, potrivit Guvernului de la Chişinău, documentul fiind aprobat de România, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta şi Slovacia.
România, principalul partener comercial al Republicii Moldova
România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar schimburile dintre cele două state ar putea atinge un nou record în 2014, în timp ce exporturile moldoveneşti în Rusia au scăzut cu 30%, informează Radio Chişinău, citat de Agerpres. Potrivit Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova, în primele nouă luni ale acestui an volumul schimburilor comerciale cu România depăşeşte 920 de milioane de dolari, în creştere cu peste 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Exporturile în România au crescut cu 4%, iar importurile cu aproape 20%. Exporturile în Rusia în perioada de referinţă s-au cifrat la 345 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 70% din volumul exporturilor din aceeaşi perioadă a anului trecut. (Oana Nistor)