Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Încercări de a preveni o criză umanitară în Gaza
La mai bine de cinci luni de la începutul conflictului dintre Hamas şi Israel, cei aproximativ 2,2 milioane de palestinieni care trăiesc în Fâşia Gaza sunt într-o situație dramatică, iar comunitatea internațională nu găsește metode eficiente pentru a-i ajuta. Cea mai bună cale de trimitere a asistenței este cea terestră, însă punctele de trecere sunt blocate. În aceste condiții, ajutoarele sunt parașutate sau trimise prin intermediul unui coridor maritim dinspre Cipru și este în plan construirea unui port în scop umanitar.
La ordinul preşedintelui Joe Biden, armata americană va înființa un doc pe coasta mediteraneeană a Fâşiei Gaza care va permite distribuirea a două milioane de mese pe zi, dar, potrivit Pentagonului, edificarea portului ar putea dura până la 60 de zile. Portul va primi nave mari ce vor transporta hrană, apă, medicamente şi adăposturi temporare, echivalentul capacităţii „a sute de camioane de ajutor în fiecare zi”.
Secretarul de stat Antony Blinken a avut o videoconferinţă cu oficiali din Cipru, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Qatar, UE şi ONU cu care a discutat despre punerea în funcţiune a noii rute. De asemenea, SUA lucrează cu Israelul pentru acest coridor, susţinut şi de Germania, Grecia, Italia, Ţările de Jos şi Canada.
„Vreau să subliniez că este o completare, nu un substitut pentru alte modalităţi de a introduce asistenţă umanitară în Gaza şi, în special, rutele pe uscat rămân cea mai importantă modalitate de a face să pătrundă asistenţa”, a declarat Blinken reporterilor de la Departamentul de Stat.
Potrivit acestuia, Israelul trebuie să deschidă cât mai multe puncte de trecere terestre, menţionând că transporturile în nordul Gazei au început săptămâna trecută printr-o trecere cunoscută sub numele de „Poarta 96”. Forțele aeriene americane, franceze, iordaniene, belgiene, egiptene, germane au lansat, de asemenea, alimente din avioane.
În legătură cu accesul maritim pentru ajutoare, secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, şi-a exprimat „îngrijorarea enormă”, deoarece „investiţia propusă pentru construirea unui port şi transportul pe mare a ajutorului umanitar par să indice că membrii comunităţii internaţionale (...) se aşteaptă că situaţia va dura”. „Este extrem de îngrijorător”, a spus ea, în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, amintind că au murit peste 30.000 de oameni de la începutul conflictului din 7 octombrie, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas.
Potrivit organizaţiilor umanitare, situaţia civililor din Gaza se agravează în fiecare zi, iar ONU a avertizat că este iminentă o criză cauzată de penuria de alimente.
Fâşia Gaza, înconjurată din trei părţi de Israel şi supusă unei blocade din 2007, mai are doar cu Egiptul un mic sector de graniţă, dar Israelul nu permite decât intrări limitate ale ajutoarelor prin singurul punct de frontieră, de la Rafah, pe care Egiptul de asemenea îl ţine închis. (C. Z.)