Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Încercări de destabilizare tot mai agresive” a Republicii Moldova
„Situaţia din Transnistria este urmărită cu mare atenţie”, a transmis Ministerul de Externe francez, după ce separatiştii pro-ruşi din regiunea transnistreană au cerut miercuri protecția Moscovei. În același context, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că SUA susţin ferm integritatea teritorială a Republicii Moldova. Țările europene vor discuta în această săptămână la Paris despre consolidarea sprijinului pentru Kiev şi Chişinău.
„Republica Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare tot mai agresive, foarte probabil conduse de Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez, Christophe Lemoine, potrivit AFP. „În faţa creşterii agresivităţii Rusiei, este necesară o tresărire colectivă”, a comentat acesta.
La rândul său, ministrul german de externe Annalena Baerbock consideră că evoluţiile recente din Republica Moldova le reflectă pe cele din 2014 de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia, când Moscova a anexat ilegal Crimeea, scrie dpa. „Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o altă ţară sunt o încălcare a dreptului internaţional”, a afirmat ea.
Problema securității Republicii Moldova va fi discutată de miniştrii europeni de externe şi ai apărării la o reuniune care va avea loc la Paris probabil la 7 martie și se va concentra, de asemenea, pe sprijinul necesar Kievului. Întâlnirea va aborda apărarea cibernetică, producţia de armament, situația din ţările ameninţate de Rusia, în special R. Moldova, protejarea frontierei Ucrainei cu Belarus, operaţiunile de deminare.
Și SUA și-au afirmat sprijinul pentru Chișinău ca reacție la anunțul Tiraspolului că cere „protecţie” de la Rusia, notează AFP. „Statele Unite susţin cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Mai mult, ca o dovadă a atenției cu care administrația Biden privește situația din țara vecină, secretarul adjunct pentru Estul Europei în Departamentul de Stat, Christopher Smith, s-a aflat marțea trecută în Republica Moldova, unde s-a întâlnit atât cu oficiali de la Chișinău, cât și cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, la Tiraspol. Krasnoselski s-a plâns oficialului american de „presiunile” economice ale Chişinăului, referindu-se la taxele vamale pe care firmele din Transnistria trebuie să le plătească Republicii Moldova pentru importuri și exporturi de la 1 ianuarie.
Autorităţile de la Chișinău sunt decise să scoată economia transnistreană din zona gri și să pună pe picior de egalitate companiile de pe cele două maluri ale Nistrului, având în vedere că statul moldovean asigură servicii medicale şi pensii pentru zeci de mii de persoane din Transnistria. În regiune trăiește jumătate de milion de locuitori, din care 220.000 ar fi ruși.