Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Indagra, la cea de-a 20-a ediţie

Indagra, la cea de-a 20-a ediţie

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Mariana Bahcevan - 31 Octombrie 2015

Cea de-a 20-a ediţie a târ­gului Indagra s-a deschis în Capitală, la Romexpo. Cu 480 de expozanţi din toate sec­­toarele agriculturii şi in­dus­triei alimentare româ­neşti, târgul a devenit cea mai im­por­tantă expoziţie de profil din România. Organi­zatorii es­timează un număr de peste 70 de mii de vizi­ta­tori spe­cializați din peste 27 de țări.

Indagra, cel mai mare târg dedicat agriculturii, a atras la ediţia aniversară numeroşi vizitatori, oameni de afaceri din domeniu, pasionaţi de agricultură sau doar curioşi de noutăţile acestei ediţii. Pe esplanada complexului expoziţional, în interiorul şi în jurul pavilionului central, dar şi în mai multe pavilioane din jur au fost expuse utilaje agricole şi din industria alimentară, animale, tehnologii de producţie şi prelucrare a alimentelor, pomi şi flori şi nenumărate bunătăţi culinare, care mai de care mai atrăgătoare. De la deschidere, oamenii au luat cu asalt standurile companiilor româneşti şi străine pentru a cunoaşte evoluţia tehnologiilor utilizate în agricultură, dar şi pentru a admira bunătăţile culinare sau animalele prezentate de expozanţi. Ca şi în ceilalţi ani, vedetele târgului au fost produsele tradiţionale, pâinea cu cartofi, viţelul făcut la proţap, bunătăţile din peşte de Delta Dunării, muşchiul file afumat, alături de must proaspăt sau pălincă, fiecare din expozanţi îmbiind trecătorii la gustat din apetisantele bunătăţi.

Sectorul zootehnic a fost bine re­prezentat la Indagra, unde au fost aduse o mulţime de ovine, bovine şi alte animale de rasă obţinute de crescători prin ameliorarea de rase, care mai de care animal fiind mai frumos. Drept dova­dă a aprecierii vizitatorilor stau şi nenumăratele fotografii ale trecă­torilor cu exponatele patrupede.
Două pavilioane atrag mai mult parcă decât altele, respectiv cele cu păsări care mai de care mai exotice. De la cele mai mici, precum papagalii sau peruşii, la cele mai mărişoare, cum ar fi prepeliţele, fazanii sau porumbeii, la păuni, găini de toate mărimile şi culorile şi până la lebede gigant, toate au stârnit un deosebit interes în rândul vizitatorilor. Aici, cei interesaţi pot afla cum pot fi crescute aceste păsări şi le pot cumpăra, precum şi hrană, cuşti sau alte lucruri necesare sectorului avicol.
La un alt stand, vedete sunt mamiferele de talie mai mică sau mai mare din numeroasele rase pentru carne sau pentru lapte.
În pavilionul central, atracţia principală au fost producătorii de delicii culinare, precum muşchi file, cârnăciori, pastramă şi brânzeturi de toate tipurile cu care au servit vizitatorii care se opreau la standurile lor. Aici am întâlnit atât producători autohtoni din toate zonele istorice ale României, cât şi din străinătate. Unii au venit pentru prima dată, alţii au deja vechime la târg şi spun că vor mai veni şi în anii următori.
„Suntem din Maramureş şi suntem axaţi pe produse tradiţionale şi cele din această sferă. Promovăm produsele tradiţionale şi ne dorim ca ele să fie cât mai naturale, fără prea multe alte artificii, ci doar cu sare şi fum. În Maramureş există nişte tradiţii foarte bine puse la punct de zeci de ani. Recent am primit un atestat de produs tradiţional de la Ministerul Agriculturii pentru cabanos, cu reţete consacrate, având în prezent trei produse atestate ca tradiţionale. Oamenii au reţete vechi pe care încercăm să le punem în practică şi să ieşim cu ceva care să reprezinte zona aia şi să fim diferiţi faţă de alţii. Participăm pentru prima dată şi am avut succes până acum, sper să fie de bun augur. Faptul că suntem din Maramureş ne avantajează, deoarece este o zonă cunoscută şi apreciată pentru produsele sale, dar ne şi obligă în acelaşi timp la calitate, deoarece lumea are aşteptări mari de la noi”, a declarat Claudiu Gheorghiţă, reprezentantul unei firme de produse specifice Maramureşului.
Tot aici am întâlnit şi un furnizor de vinuri din Republica Moldova, ce aduce vinuri de mai multe feluri de la doi mari producători.
„De patru ani participăm anual la târg, dar anul acesta prezentăm cea mai mare gamă de vinuri, 23 de sortimente dulci, albe şi roşii, demidulci, demiseci şi seci, precum şi câteva tipuri de coniacuri. Piaţa românească e supraaglomerată de vinuri şi este greu să îţi faci loc pe ea”, ne-a declarat Andrei Cebotari din Republica Moldova.
De la un târg internaţional de agricultură nu puteau lipsi nici utilajele şi echipamentele agricole precum combine, tractoare şi echipamentele pentru ferme, sere şi solarii, modele performante de sisteme pentru irigaţie, pavilionul central fiind înconjurat de utilaje din domeniul agricol.
Ca și precedentele 19 ediții, cea din 2015 este de fapt o platformă gândită pentru încheierea de noi contracte și parteneriate, fiind cadrul potrivit de ofertare, negociere și contractare pentru cele mai mari companii, fermierii și specialiștii din agricultură. În aceeaşi perioadă cu Indagra 2015, în cadrul Centrului Expoziţional Romexpo se desfăşoară alte 3 evenimente cu tematici complementare: Indagra Food & Carnnexpo - Târg internaţional pentru industria alimentară, All Pack - Expoziţie internaţională pentru ambalaje, materiale, maşini şi echipamente specifice, Expo Drink & Wine - Târg de vinuri, băuturi alcoolice şi non-alcoolice. Potrivit organizatorilor, această expoziţie reprezintă un bun prilej să arătăm tuturor că România este un partener de încredere la nivel european, iar produsele procesate românești sunt competitive pe piața agroalimentară inter­na­țională. Indagra este un târg internaţional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei. Evenimentul are ca scop promovarea agriculturii din țara noastră, a potențialului zootehnic autohton, a viticulturii și a produselor tradiționale bio.
Cei interesaţi mai pot vizita târgul astăzi şi mâine, însă trebuie să ştie că accesul în incinta Romexpo se face contra-cost, preţul unui bilet fiind de 10 lei de persoană.