Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Indemnizaţia pentru gemeni sau tripleţi poate fi obţinută retroactiv
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor născuţi din sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi vizează mamele care au născut înainte de 17 iunie 2009, care pot obţine retroactiv indemnizaţia suplimentară.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prevede că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, în cuantum de: 800 lei - pentru perioada 1 ianuarie 2006-31 decembrie 2006; 600 lei - pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008; 600 lei sau, opţional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4 mii de lei, pentru perioada 1 ianuarie 2009-17 iunie 2009. "Mamele care au născut după 17 iunie 2009 au primit şi primesc indemnizaţia suplimentară pentru creşterea copiilor din sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, prin aplicarea corespunzătoare a legii în vigoare şi nu este necesar niciun fel de demers în instanţă. Mamele care au născut înainte de 17 iunie 2009 vor primi retroactiv indemnizaţia suplimentară pentru creşterea copiilor din sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, conform deciziei ICCJ, numai în baza unei decizii în instanţă cu caracter individual", a precizat Ministerul Muncii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi-a motivat decizia acordării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului fiecărui nou-născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi prin faptul că este "un drept care se raportează la interesul superior al copiilor, iar nu la contribuţia de asigurări sociale a părinţilor". Banii se obţin doar după iniţierea unei acţiuni în instanţă Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a precizat că fiecare mamă trebuie să înainteze acţiune în instanţă pentru a obţine indemnizaţia pentru fiecare copil, în cazul în care are gemeni, tripleţi sau mai mulţi copii, ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Actualul Guvern a modificat corespunzător legislaţia din 2009, dar perioada cuprinsă între 2007 şi 2009 nu este în acord cu decizia Înaintei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel că o mamă este îndreptăţită, conform prevederilor Codului Civil, să ceară în instanţă indemnizaţia pentru fiecare dintre copiii săi, gemeni, tripleţi sau mai mulţi", a precizat Sulfina Barbu. Ministrul Muncii a mai spus că "este greu de estimat impactul bugetar în urma acestor acţiuni în instanţă, iar în viitorul apropiat Ministerul Muncii va face o inventariere a sarcinilor gemelare sau cele cu mai mulţi copii".