Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Industria HoReCa, în declin

Industria HoReCa, în declin

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Oana Nistor - 21 August 2020

Angajaţii din industria HoReCa critică decizia Guvernului de a menţine restaurantele închise la interior. În opinia reprezentanţilor patronatului, aproximativ 100 de mii de angajaţi vor migra spre un alt sector al economiei mai puţin afectat de criza provocată de pandemia de COVID-19, iar în câteva luni 90% dintre hoteluri vor fi falimentare.

Angajaţii din industria HoReCA (hoteluri, restaurante, cafenele) au protestat miercuri, timp de o oră, la locul de muncă pentru a atrage atenţia asupra situaţiei de criză în care se află ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei. 

Preşedintele Organizaţiei Patronale HORA, Daniel Mischie, a declarat însă că peste 100.000 de angajaţi vor renunţa la locurile de muncă în condiţiile menţinerii interdicţiilor guvernamentale. `În momentul de faţă, industria restaurantelor este supusă şomajului tehnic, din cauza faptului că este restricţionată, dar în această industrie venitul era alcătuit 20-25% din salariu şi 70-75% din bacşiş. În momentul în care lipseşte bacşişul, practic angajatul nostru este nevoit să trăiască pe şomajul tehnic aferent unui salariu mic, aproape de salariul minim pe economie”, a precizat Daniel Mischie, citat de Agerpres. În hoteluri şi restaurante lucrează aproximativ 400.000 de salariaţi.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a avertizat că, în cazul prelungirii interdicţiei deschiderii restaurantelor şi în lipsa unui sprijin financiar guvernamental suplimentar, peste 90% din hoteluri vor fi închise la împlinirea unui an de pandemie. Practic, spune preşedintele FIHR, vom discuta despre `o industrie moartă”. Iar dacă un sector precum acesta, care reprezintă aproximativ 5,1% din PIB, se va prăbuşi, relansarea economică va întâmpina mari dificultăţi. 

În replică, ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că restaurantele s-ar putea deschide, în anumite condiţii, însă doar dacă numărul infectărilor va scădea. Totodată, Florin Cîţu a susţinut ideea că nu trebuie trecute cu vederea măsurile pe care le-a luat Guvernul pentru susţinerea sectorului HoReCa.

`Deja sunt 150 de zile în 2020 pentru care nu se plătesc impozite pentru sectorul HoReCa. Am eliminat şi cerinţa de a depune declaraţia în iunie, am pus totul în octombrie. Dezbatem acum dacă putem să prelungim şi acest termen. Au fost deja vreo 2.000 de restaurante care aplicaseră pentru IMM Invest. Înţeleg frustrarea, dar în acelaşi timp nu putem decât prin dialog”, a precizat ministrul finanţelor.