Din cauza condiţiilor climatice dificile de anul trecut, cu grindină şi secetă în perioade critice, producţia de vin a României a scăzut cu 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane
Industriile românești, cele mai afectate de noile taxe ale SUA
România pregătește măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de „efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America şi Europa”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Noile taxe impuse la 2 aprilie de SUA, de 20% pentru UE, vor avea impact direct în sectoare precum industria auto, a mobilei, articolelor din oţel, dar şi indirect, ca urmare a legăturilor comerciale cu ţările UE care exportă puternic în SUA.
România a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii produse în valoare de peste 2,28 miliarde de euro şi a importat de 1,31 miliarde de euro, rezultând un excedent comercial pe relaţia cu SUA de 968 milioane de euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, solicitate de Agerpres. Valori ridicate ale exporturilor româneşti în SUA s-au înregistrat în cazul următoarelor produse: semifabricate din fier sau din oţeluri nealiate - 217,86 milioane de euro; tablouri, console, pupitre, dulapuri etc. - 169,91 milioane de euro; aparate de radiodetecţie şi radiosondaj (radar) - 104,17 milioane de euro; tuburi, ţevi - 77,13 milioane de euro; rulmenţi - 75,97 milioane de euro; motoare şi generatoare electrice - 72,75 milioane de euro etc.
În ceea ce priveşte importurile din SUA, valori importante au fost la produse legate de industria de apărare (arme, altele decât revolvere - 103,68 milioane de euro; diverse tipuri de muniție - 29,96 milioane de euro; părţi şi accesorii pentru arme de război, pentru revolvere și alte arme de foc - 14,90 milioane de euro); la vehicule aeriene (elicoptere, avioane) - 95,98 milioane de euro; aparate de emisie pentru radiodifuziune sau televiziune - 68,39 milioane de euro; uleiuri din petrol - 68,57 milioane de euro; turboreactoare - 58,90 milioane de euro; produse din oţeluri - 31 milioane de euro etc.
Potrivit consultantului economic Adrian Negrescu, România va simţi efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma schimburilor pe care le are cu ţările europene care exportă puternic în SUA, iar industria auto va fi cea mai afectată, urmată de industriile metalurgică și chimică.
Exporturile directe ale României către SUA reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naţionale, însă impactul indirect al noilor taxe se va resimți în industria auto, a mobilei şi a produselor din lemn, articolelor din oţel, fier, dar şi a produselor din cauciuc, cea a echipamentelor industriale şi în industria alimentară, care fac parte din lanţurile de aprovizionare globale, potrivit unei analize făcute de directorul confederației patronale Concordia, Radu Burnete. „Vom fi aşadar afectaţi masiv pe canalul comerţului cu ţările membre UE, acolo unde expunerea României este foarte ridicată (70% din total exporturi sunt către ţări UE), iar partenerii europeni au relaţii comerciale directe mai ample cu SUA”, a explicat Burnete, într-o declaraţie transmisă Agerpres. (C. Z.)