Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Inechități în acordarea sporurilor pentru bugetari
Salariile nu se taie, dar se va umbla la sistemul de acoperire echitabilă a sporurilor celor plătiţi din bani publici, a anunţat ministrul muncii, Raluca Turcan, subliniind, în acest sens, că se face o verificare a justeţei unor sporuri.
„Una este să te referi la nivelul de salarizare şi alta este ce se adaugă la salarizarea din sistemul public. Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, unii care beneficiau de spor, nu ştiu, de antenă, într-un loc unde nu au nici o treabă cu antena, să nu mai beneficieze de acel spor. (...) Facem o verificare a justeţei unor sporuri”, a explicat ministrul muncii, întrebată dacă se va face o reducere a veniturilor şi vor fi tăiate sporuri.
Oficialul a semnalat că în momentul de faţă este haos în privinţa salarizării bugetare, deoarece nu se mai respectă nici un principiu din lege.
„Din 2017, suntem pe o lege în sistemul public de salarizare care se cheamă Legea salarizării unitare, dar care numai unitară nu este, întrucât din momentul în care a intrat în aplicare, s-au creat disproporţii şi inechităţi atât de mari, încât avem şi nemulţumire, şi distorsiuni. Dau câteva exemple. În primul rând, legea este gândită pe grupe ocupaţionale, în care unele salarii au crescut mai repede. În categoria celor care au crescut există activităţi similare altor categorii ocupaţionale şi cei din alte categorii au dat în judecată statul, invocând echitate de salarizare. (…) Încercăm să corectăm şi Legea salarizării unitare”, a punctat ministrul, potrivit Agerpres.
Discuția despre sporurile bugetarilor a apărut după ce s-a aflat că angajaţii din prefecturi au primit un spor de 30% din salariu pentru eforturile depuse în lupta cu pandemia. (C. Z.)