În Uniunea Europeană au fost produse, anul trecut, 9,7 milioane de biciclete, un declin de 24% comparativ cu 2022 (12,7 milioane), arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Cei mai
Inflaţie pozitivă în iulie
Rata anuală a inflaţiei s-a plasat în iulie la 3%, după o creştere a preţurilor de 0,59% faţă de iunie, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna iulie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare", arată INS într-un comunicat. La alimente, cea mai mare creştere a preţurilor, de 1,5%, a fost înregistrată la fructe proaspete. Cartofii au avut cea mai mare scădere de preţ (6,2%). În ceea ce priveşte mărfurile nelimentare, creşteri mai mari au fost consemnate la energia electrică (5,3%) şi ţigări (1,2%), iar la servicii tarifele la telefonie (1,9%) şi transport aerian (tot 1,9%). "Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (august 2011 - iulie 2012) faţă de precedentele 12 luni (august 2010 - iulie 2011) determinată pe baza IPC este de 2,8%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 2,9%", se precizează în comunicatul INS. În luna iunie rata lunară a inflaţiei a fost negativă, preţurile scăzând cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor. Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%, ţinta fiind de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual. La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar a arătat că majoritatea riscurilor acţionează în direcţia depăşirii acestor niveluri, printre care preţurile internaţionale la materii prime şi alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscală şi tensiunile politice. "Cea mai mare parte a riscurilor, patru dintre acestea, sunt ca proiecţia de inflaţie să se abată în sus, şi doar un singur factor, dinamica preţurilor administrate, este mai degrabă echilibrat", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.