Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Informații despre depunerea Declarației unice 2025
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe portalul propriu, la rubrica Asistenţă contribuabili, un material informativ despre Declaraţia unică 2025 (formularul 212). Astfel, Declaraţia unică se depune până la 26 mai 2025 inclusiv de către persoanele fizice care au realizat în 2024, individual sau într-o asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, în vederea stabilirii impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale. În cazul cetățenilor care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, declarația se poate depune oricând în cursul anului 2025. Declaraţia se completează pe surse şi categorii de venit de către contribuabil sau împuternicitul acestuia. Documentul poate fi corectat din proprie iniţiativă, prin depunerea unei declaraţii rectificative, care se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se „Declaraţie rectificativă privind Capitolul I” şi/sau „Declaraţie rectificativă privind Capitolul II”.
ANAF recomandă ca Declaraţia unică să fie depusă online, fie prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV), fie pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. Formularul poate fi depus fizic, în format letric, direct la registratura fiscului local sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii este data înregistrării la organul fiscal sau data depunerii la poştă).
Contribuabilii care nu deţin un computer conectat la internet pot utiliza calculatoarele de autoservire din unităţile fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operaţiuni: înregistrarea în cadrul SPV; completarea și depunerea Declaraţiei unice. (C.Z.)