Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Informații utile despre ajutoarele de încălzire
Pe site-ul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială au fost publicate informații detaliate cu privire la condiţiile şi procedurile de acordare a ajutoarelor de încălzire. Sprijinul se acordă persoanelor singure și familiilor cu venituri foarte mici.
Până în prezent, potrivit unui anunț al ministrului muncii, au fost depuse deja la primării peste 500.000 de cereri pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece şi pentru suplimentul de energie prin Legea consumatorului vulnerabil. „Persoanele singure cu venituri de până la 2.053 lei şi familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita”, a menţionat ministrul muncii, Raluca Turcan, citată de Agerpres.
Oficialul a precizat că Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială a publicat pe site-ul său, la adresa mmanpis.ro/anunt-important-acordare-ajutor-pentru-incalzirea-locuintei-si-supliment-pentru-energie/, răspunsuri la întrebările solicitanților acestor ajutoare.
Astfel, cei interesați pot afla că ajutorul pentru încălzire se acordă în sezonul rece și este destinat familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care obține un venit net de până la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Aceleași persoane pot beneficia și de suplimentul pentru energie care se acordă lunar, tot anul.
În privința sumelor decontate ca ajutor de încălzire, acestea variază între 10% și 100% din valoarea totală a facturii, în funcție de plafoanele de venituri, tabelul detaliat al acestor valori putând fi consultat la adresa web amintită. Suplimentul pentru energie, pe de altă parte, este o sumă fixă, care nu depinde de nivelul veniturilor, ci doar de tipul combustibilului, având următoarele valori lunare: 30 de lei - energie electrică, 10 lei - gaze naturale, 10 lei energie termică, 20 de lei combustibili solizi/petrolieri. Atunci când singura sursă este energia electrică, suplimentul acordat este de 70 de lei. De exemplu, dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, va beneficia de 10 lei + 10 lei + 30 lei = 50 lei lunar, ca supliment de energie.
Ajutorul de încălzire și suplimentul se obțin prin completarea aceluiași formular de cerere-declarație pe propria răspundere, similar celui utilizat anii anteriori, care se depune apoi la primărie.
Potrivit www.mmanpis.ro, solicitanții vor fi ajutați să completeze formularul fie de asistentul social din cadrul primăriei, fie de operatorii care răspund la Telefonul consumatorului vulnerabil: 0800.86.86.22. (C. Z.)