Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Ingineria şi IT&Tech, preferatele studenților
Ingineria şi industria prelucrătoare (18%), serviciile software şi domeniul calculatoarelor (14%), dar şi media şi advertising (13%) sunt sectoarele preferate de studenţii români, după cum arată studiul european Universum Global, care a inclus anul acesta, pentru prima dată, și România.
Aproximativ 3.000 de studenţi își doresc să lucreze în domeniul ingineriei, domeniu din care cei mai atractivi angajatori sunt, anul acesta, Grupul BMW, Continental, Dacia şi Grupul Volkswagen. Tinerii care încă studiază în facultăți și sunt în căutarea unui loc de muncă sunt atrași și de zona IT, astfel că ar fi interesaţi să lucreze la giganți ai tehnologiei, precum Google, Microsoft și Apple. Intel, Facebook şi Ubisoft completează următoarele poziţii în sfera IT&Tech. Dintre companiile mari româneşti, Rompetrol ocupă poziţia a 16-a, în timp ce E.ON Energie România se clasează pe locul 18, iar Transelectrica pe 25, toate fiind societăți provenite din același sector economic strategic, cel al energiei.
Potrivit aceluiași studiu, domeniile afaceri şi comerţ atrag puţin peste 2.000 de studenţi, iar pe podiumul celor mai atractivi angajatori se află, și de această dată, Apple, Google şi Grupul BMW. Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri ocupă poziţia a patra, fiind urmat de Microsoft şi Samsung, în timp ce Ministerul Finanţelor ocupă locul nouă în topul angajatorilor preferaţi de studenţi. Ministerul Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale se clasează pe locul 18.
Aproape 1.900 de studenţi sunt interesaţi de profilul uman, de domeniul artelor liberale şi al educaţiei, în timp ce puţin peste 1.200 de studenţi vor să lucreze în domeniul IT şi peste 1.200 ar vrea să muncească în domeniul medicinei şi al sănătăţii, după cum relevă cercetarea Universum Global. De data aceasta, Ministerul Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale ocupă locul 33, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri, locul 62, în timp ce Ministerul Finanţelor ocupă poziţia 87. Studenții sunt interesați și de angajatorii din domeniile drept, aproape 700, şi ştiinţele naturii, peste 500.
Pe de altă parte, cercetarea arată și faptul că pentru studenții dornici să se angajeze, echilibrul dintre viaţa personală şi profesională joacă cel mai important rol, și apoi siguranţa locului de muncă.
Studiul Universum Global este realizat anual, în Europa, în rândul studenţilor pentru a stabili care sunt cei mai doriţi angajatori, la nivel naţional. Anul acesta s-a realizat prima ediţie pentru România, pe un eșantion de 10.492 de studenţi, răspunsurile fiind primite de la 46 de universităţi.
Specialiștii în Resurse Umane susțin că la rândul lor companiile au în vedere o serie de competențe, atunci când vor să angajeze studenți, printre care cele mai importante cinci sunt: adaptabilitate, abilități de comunicare, capacitate de lucru în echipă, abilități de leadership și proactivitate.
În strategia stimulării forței de muncă, Guvernul acordă facilități companiilor care angajează studenți (şi elevi) pe perioada vacanțelor, astfel că pentru fiecare student se oferă un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor de șomaj, adică 500 de lei, conform Legii 76/2002. Stimulentul se acordă la cererea angajatorului, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare, într-un an calendaristic. Diferența dintre stimulentul financiar lunar acordat și salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.