Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Inginerii au cea mai mare căutare pe piaţa muncii
Numărul locurilor de muncă vacante aflate în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de 10.550. Potrivit aceleiaşi surse, România avea, în luna iulie, 679.495 de şomeri înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene.
Absolvenţii de studii superioare îngroaşă rândurile şomerilor, numărul locurilor de muncă vacante destinate acestei categorii sociale prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) fiind extrem de mic. Din numărul total de 10.550 de locuri de muncă, rezultat din declaraţiile agenţilor economici, doar 469 sunt destinate absolvenţilor de studii superioare. Potrivit ANOFM, se caută în special ingineri şi subingineri din mai multe ramuri industriale (134 de locuri vacante): inginer mecanic, inginer construcţii civile, industriale şi agricole, inginer producţie, inginer electroenergetică, inginer nave, inginer textile, pielărie, inginer automatist, inginer topograf. În topul celor mai solicitaţi absolvenţi pe piaţa muncii urmează asistenţii medicali generalişti, contabilii, programatorii, medicii specialişti şi auditori în domeniul calităţii. În ceea ce priveşte absolvenţii de studii medii şi profesionale, aceştia sunt solicitaţi în special în industria confecţiilor, în construcţii - muncitori necalificaţi şi la muncile sezoniere din agricultură: confecţioner-asamblor articole din textile, muncitor necalificat în industria confecţiilor, operator confecţioner industria îmbrăcăminte-ţesături, tricotaje, materiale sintetice, agent securitate, muncitor necalificat la ambalarea, montarea pieselor, şofer de autoturisme şi camionete 214, zidari, lăcătuş mecanic, tâmplar, dulgher, muncitor necalificat în agricultură. La popul opus se situează ofertele pentru recepţioner hotel, zidar restaurator, electromecanic şi alpinist utilitar. Distribuţia pe judeţe a locurilor de muncă diferă de la o regiune la alta, cele mai multe oferte fiind disponibile în Bacău, Braşov, Cluj, Dolj, Hunedoara, Praşova şi Iaşi, la polul opus situându-se Alba, Brăila, Constanţa, Covasna, Galaţi şi Ialomiţa. Rata şomajului în luna iulie a fost de 7,43%, relevă aceeaşi sursă, la nivel naţional fiind înregistraţi în evidenţele ANOFM 679.495 de şomeri, din care 286.494 de femei. Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 353.069 sunt şomeri indemnizaţi, iar 326.426 nu mai primesc nici un fel de ajutor din partea statului. Rata şomajului a fost sub procentul înregistrat la nivel naţional în Bucureşti (2,68%), Ilfov (2,72%), Timiş (4,18%), Constanţa (5,22%), cei mai mulţi şomeri regăsindu-se în judeţele Covasna (11,33%, Teleorman (11,66 %), Mehedinţi (12,14 %) şi Vaslui (12,29%).