Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Îngrijirea crizantemelor la ghiveci
Crizantema este cunoscută ca regina florilor de toamnă, fiind printre cele mai populare ale acestui anotimp. În ghivece, acestea pot rezista mai mult timp, însă au nevoie de îngrijiri corespunzătoare.
Dacă vreți să decorați terasa, balconul sau orice alt loc luminos din casă, atunci crizantema este una dintre cele mai bune opțiuni. Acestea rezistă mai mult timp dacă sunt plantate în ghiveci și dacă sunt amplasate în spații luminoase. Ele pot fi cultivate foarte ușor, au aspect de tufă, ramificate, cu înălțimea de până la 30 de centimetri. Primul pas pe care trebuie să îl faceți imediat după procurarea crizantemelor este să le mutați în vase mai mari. Astfel le veți oferi tot spațiul de care au nevoie pentru a crește mari și sănătoase. De asemenea, este important să alegeți un ghiveci cu găuri mari, pentru o drenare bună. Al doilea pas este alegerea corectă a solului pentru plantare, specialiştii recomandând unul format din turbă și nisip, sau puteți achiziționa de la supermarket substrat universal de flori, la care adăugați 20% nisip. Udarea plantei trebuie să o faceți în cantități moderate, astfel încât substratul să fie menținut reavăn. Între două udări, pământul trebuie să se usuce puțin la suprafață. Temperatura optimă pentru o floare de crizantemă variază între 18 și 20 de grade, dar rezistă și se menține chiar foarte bine și la temperaturi de 13 grade Celsius. Lumina este un factor foarte important în îngrijirea crizantemelor de ghiveci. Floarea este iubitoare de spații luminoase, așa că trebuie poziționată în zone însorite ale locuinței. Plantele au nevoie de cel puțin 4-5 ore pe zi de lumină directă de la soare. Pe măsură ce se schimbă anotimpurile și zilele devin din ce în ce mai scurte, veți observa că e nevoie să le mutați ghiveciul dintr-un loc în altul, pentru a vă asigura că floarea primește lumină suficientă. Dacă lumina soarelui e bună, acestea trebuie însă ferite de lumina artificială pe timpul nopții, căci au nevoie și de o perioadă în care să stea în întuneric pentru a înflori. Crizantemelor nu le place căldura și se dezvoltă cel mai bine la temperaturi până în 20 de grade Celsius. La sfârșitul toamnei, când crizantema se ofilește, curățați-o de frunzele și florile moarte și uscate și depozitați-o într-un loc uscat, răcoros, în care să fie ferită neapărat de îngheț. Nu uitați să udați planta pe timpul iernii.
În procesul de îngrijire puteţi întâmpina şi anumite probleme. Principalii dăunători ai crizantemelor sunt acarienii, melcii, viermii albi sau viermii sârmă, afide și tripsi, dar și musculița tutunului. Crizantemele nu sunt deloc pretențioase, doar că nu suportă excesul de apă la nivelul rădăcinilor, iar pentru a evita o asemenea situație e nevoie de un substrat bine drenat, dar și de un drenaj bun la fundul ghiveciului. Pentru a păstra un aspect proaspăt al crizantemei este indicat să înlăturați fluorescențele trecute. Nu vă îngrijorați atunci când planta rămâne complet fără flori pentru că dacă îi asigurați condițiile necesare și menționate mai sus, peste iarnă, ea o să reînvie în primăvară și va face ca investiția și munca pentru îngrijirea crizantemei să merite din plin efortul.