Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Îngrijirea plantelor în sezonul rece
În timpul lunilor friguroase, plantele intră în perioada de repaus și devin mai dificil de întreținut. Pentru a le menține sănătoase în anotimpul rece vă oferim câteva sfaturi utile pentru supraviețuirea peste iarnă.
Plantele de apartament sunt prospere pe timp de vară și primăvară, dar adevărata provocare constă în a le ajuta să supraviețuiască peste iarnă. Pe măsură ce vremea se răcește, nopțile devin mai lungi și aducem plantele în interior, mediul acestora de trai se confruntă cu schimbări bruște. Cum nu mai primesc aceleași cantități de hrană și apă, procesul lor de creștere se stopează brusc și, de aceea, este important să le asigurăm o tranziție lină între sezoane. Acest „stres” pe care îl resimt plantele se manifestă prin îngălbenirea sau ofilirea frunzelor și florilor și chiar căderea lor.
Odată cu schimbarea vremii, este indicat ca toate plantele care au fost ținute pe balcon să fie aduse în casă. Dacă balconul este închis, puteți lăsa afară doar plantele cărora le priește un climat răcoros, sub 15 grade Celsius, și luminos. Dacă temperaturile scad sub un grad Celsius, înveliți ghivecele cu flori în hârtie sau textile. Plantele iubitoare de căldură trebuie așezate lângă o sursă de căldură și cel mai indicat loc ar fi pervazul ferestrei. În această situație, plantele trebuie udate o dată la două zile, deoarece umiditatea în apropierea surselor de căldură este mai redusă decât în celelalte locuri ale unei încăperi.
Gradul de luminozitate este extrem de important în îngrijirea florilor pe timpul iernii. Chiar dacă ziua este mai scurtă, așezați planta astfel încât să beneficieze de lumina naturală. Fumul de țigară și mirosurile neplăcute dăunează plantelor de interior. Astfel, încăperile bine aerisite și izolate sunt cele mai potrivite pentru o îngrijire corespunzătoare a acestora. Nu udați florile zilnic pe timpul iernii, când este răcoare. Udați-le o dată la câteva zile, doar dimineața, astfel ca plantele să nu stea cu rădăcinile ude pe timpul nopții. Plantelor de apartament nu le priește clorul, iar apa de robinet este plină de clor. Dacă lăsați însă apa cu care veți uda florile 2-3 zile într-un recipient deschis, clorul se evaporă. Nu le udați cu apă rece, ci la temperatura camerei și nu permiteți frunzelor să atingă geamul rece al ferestrei.
Pentru plantele care au în pământ bulbi sau tuberculi sunt recomandate încăperile întunecate. În această categorie se înscriu begoniile, cele mai cunoscute plante de apartament. Temperatura optimă pentru begonii și pentru celelalte plante cu bulbi sau tuberculi este cea cuprinsă între 10 şi 14 grade Celsius.
Păstrați plantele în recipientele în care au stat și afară. Acesta nu e un moment potrivit să le deranjați rădăcinile. Faceți acest lucru la sfârșitul lunii februarie sau la începutul lunii martie, plantele vor consuma mai multă energie pentru a se adapta noilor condiții şi se vor slăbi. Este oricând bine-venită ștergerea frunzelor de praf; vor respira mai bine. Praful și polenul blochează porii plantelor și acestea nu mai pot primi cantitatea de lumină și așa puțină, dar nici nu vor mai putea absorbi umiditatea de care au nevoie.