Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Îngrijirea viţei-de-vie în primul an de la plantare
Viile tinere sunt foarte sensibile în primul an de la plantare şi au nevoie de îngrijire specială pentru a dezvolta viţe puternice, foarte importante în aceste sens fiind lucrările din primăvară.
Imediat după plantare, în viile tinere executaţi lucrarea solului la 15-20 cm adâncime, deoarece în timpul lucrărilor de plantare pământul se bătătoreşte. Pe parcursul întregii perioade de vegetaţie aplicaţi 3-4 cultivaţii mecanice pe interval şi trei prăşiri manuale pe rând, pentru combaterea buruienilor, precum şi pentru afânarea solului. În cursul lunii mai şi la începutul lunii iunie, pentru a urmări pornirea lăstarilor, se execută de 2-3 ori controlul viţelor la viţele muşuroite, potrivit specialiştilor în horticultură. După căderea frunzelor, executaţi o arătură la o adâncime de 16-18 cm, cu răsturnarea brazdei spre rândurile de vie, uşurând în acest mod protejarea viţelor prin muşuroire. Nu uitaţi că în plantaţiile tinere este interzisă aplicarea erbicidelor pentru combaterea buruienilor.
Lucrări de întreţinere a viţei-de-vie în primul an de plantare
De mare importanţă pentru viţele tinere pornite în vegetaţie este copcitul viţei-de-vie, operaţie care se execută de două ori în primul an de cultură. Primul copcit al viţelor tinere se execută la mijlocul lunii iunie, iar al doilea la mijlocul lunii august. Pentru executarea copcitului muşuroaiele se desfac atent, de jos în sus până sub punctul de altoire, iar cu ajutorul unei copcitori se face o copcă în jurul viţei-de-vie, adâncă până aproape de nodul superior al portaltoiului. Se trece cu palma de jur împrejurul viţei, se verifică dacă nu au rămas rădăcini netăiate în zonă, după care muşuroiul se reface. La al doilea copcit se procedează la fel, doar că muşuroiul nu se mai reface, deoarece lăstarii s-au lemnificat la bază. Când lăstarii au atins o lungime de 30-40 cm se execută legatul lăstarilor care se repetă când lăstarii ating lungimea de 70-80 cm. Fără aceasta, se îngreunează efectuarea celorlalte lucrări şi este favorizat atacul manei.
Protecţia împotriva dăunătorilor
Viţele tinere sunt foarte sensibile faţă de boli, mai ales faţă de mană şi făinare, şi trebuie protejate de dăunători. În funcţie de condiţiile climatice, ploi şi ceaţă, se execută săptămânal tratamente pentru combaterea manei cu substanţe de combatere sistemice, iar la sfârşitul perioadei de vegetaţie, cu substanţe cuprice. Împotriva făinării se fac tratamente cu substanţe pe bază de sulf adăugat în soluţia folosită pentru combaterea manei. Dintre dăunători, cele mai însemnate pagube sunt provocate de larvele cărăbuşului de mai şi viermi-sârmă, care se combat prin tratamente aplicate la sol. Folosiţi îngrăşăminte naturale - gunoi de grajd bine descompus, compost sau îngrăşăminte minerale pe bază de azot, fosfor şi potasiu. Cele azotoase se dau în prima parte a perioadei de vegetaţie, în scopul stimulării creşterii viţei-de-vie, cele fosfatice şi potasice se dau în faza a doua a perioadei de vegetaţie, pentru a stimula coacerea lemnului. Obţinerea unei recolte bogate de struguri depinde în mare parte de felul în care îngrijiţi viţa-de-vie încă din primul an de cultură.