Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
INS: Activitatea economică va scădea în trimestrul trei
Activitatea economică şi numărul de angajaţi vor scădea în toate domeniile în trimestrul al treilea al acestui an, în timp ce preţurile vor creşte, afirmă managerii societăţilor comerciale care au participat la un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat, ieri, tendinţele evoluţiei activităţii economice în perioada iulie-septembrie 2010, potrivit opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale. Potrivit unui comunicat transmis de INS, managerii preconizează, în următoarele trei luni, o scădere cu 6% a volumului producţiei din industria prelucrătoare, în această perioadă estimându-se şi o scădere a numărului de salariaţi. Soldul conjunctural este de minus 13% pe total industrie prelucrătoare, atingând minus 16% la întreprinderile foarte mari, cu 500 de salariaţi şi peste. Conform analizei, pentru unele activităţi, respectiv fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport, se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată (solduri conjuncturale de minus 45%, minus 40% şi, respectiv, minus 32%). Totodată, datele INS arată că preţurile produselor industriale sunt prognozate să crească în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 21%). Preţurile lucrărilor de construcţii ar putea înregistra o creştere cu 20% Volumul producţiei în activitatea din construcţii va scădea în următoarele trei luni, conform estimărilor managerilor, urmând a se înregistra un sold conjunctural de minus 10% şi o scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural minus 17%). Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi din construcţii (sold conjunctural minus 17%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste. În acelaşi interval, preţurile lucrărilor de construcţii vor înregistra o creştere cu 20%, în opinia managerilor din domeniu. Şi în comerţul cu amănuntul, liderii societăţilor comerciale se aşteaptă la o scădere a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural minus 24%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural minus 15%), iar volumul comenzilor adresate de unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va scădea cu 16%. În aceste condiţii, spun managerii, este de aşteptat ca numărul de salariaţi să se diminueze în perioada iulie-septembrie (sold conjunctural minus 14%), în timp ce previziunile indică o creştere accentuată a preţurilor (sold conjunctural plus 51%). Şi cererea de servicii va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural minus 10%), numărul de salariaţi urmând să scadă (sold conjunctural minus 16%) în special întreprinderile foarte mari, cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural minus 27%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere (sold conjunctural plus 13%).