În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Institut de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie, la Cluj
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj (UBB) a inaugurat la începutul acestei săptămâni un Institut de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie, care va coagula activitatea de cercetare de nivel înalt atât de necesară pentru intrarea în clasamentele celor mai bune universităţi din lume.
Prin acest institut, UBB încearcă să îşi creeze mecanismele astfel încât, în 4-5 ani, să intrăm în Top 500 universităţi ale lumii. În complexitatea sa şi cu scopul pe care îl are, acesta este primul asemenea institut al unei universităţi din România. Noi sperăm să mai apară astfel de institute şi la universităţile din consorţiu, care sunt foarte apropiate de UBB prin prisma competitivităţii, pentru că, aşa cum în străinătate asistăm deja la consorţii ale Institutelor de Studii Avansate, sperăm că şi la nivelul ţării să avem în viitor consorţii de astfel de institute”, a declarat Daniel David, prorectorul UBB responsabil cu cercetarea, citat de Agerpres.
Profesorul universitar a explicat că prin acest institut, denumit STAR-UBB, se doreşte susţinerea celor mai buni cercetători din universitate, dar şi atragerea unor studenţi sau profesori de la alte universităţi din lume. De asemenea, cercetătorii, indiferent de domeniul din care provin, vor putea avea acces la baza materială pusă la dispoziţie de institut, „pentru a fi astfel stimulată şi activitatea de cercetare multi şi interdisciplinară”.
Prorectorul UBB a subliniat că, fără o finanţare adecvată, nici o universitate din România nu are şanse să intre în Topul celor mai bune 500 de universităţi ale lumii, opinia acestuia fiind susţinută şi de prorectorul UBB Dan Lazăr, responsabil cu finanţarea. Pentru anul 2016-2017, institutul va beneficia de un buget de aproximativ 460.000 de euro.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă primul loc în România şi poziţia 787 în lume în ceea ce priveşte relevanţa cercetării, calitatea conţinutului publicat şi vizibilitatea din mediul online, conform Ranking Web of Universities (Webometrics), un top care analizează peste 20.000 de universităţi din toată lumea.