Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Insuficiente soluții omologate pentru protejarea culturilor
Fermierii și reprezentanții industriei produselor de uz fitosanitar trag un semnal de alarmă asupra faptului că, din cauza reducerii numărului de soluţii omologate pe piaţa europeană, protejarea culturilor de atacul bolilor şi dăunătorilor a devenit din ce în ce mai dificilă.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM), Vasile Iosif, în prezent sunt pe piață aproximativ 30%-40% din produsele de uz fitosanitar disponibile acum 15-20 de ani.
AIPROM împreună cu specialiştii din domeniu, cu fermierii şi cu distribuitorii din agricultură au analizat situaţia produselor de protecţie a plantelor pentru cele mai importante culturi, pentru boli şi dăunători specifici, evidenţiind golurile de protecţie şi încercând să estimeze pierderile de producţie înregistrate.
„Rezultatele acestui demers analitic vor fi puse la dispoziţia factorilor politici, a reprezentanţilor MADR, ANF şi a asociaţiilor profesionale de fermieri. (…) A interzice produsele de uz fitosanitar fără a pune absolut nimic în loc credem noi că nu este sănătos. Astăzi, mai avem aproximativ 30%-40% din produsele de uz fitosanitar disponibile acum 15-20 de ani”, susține Vasile Iosif într-un comunicat al asociației menționate.
Pe termen mediu şi lung, fără posibilitatea de alternare a modurilor de acţiune ale soluţiilor chimice, iniţiativa de reducere a consumului de pesticide va atrage după sine apariţia mai rapidă a fenomenului de rezistenţă a patogenilor la acţiunea pesticidelor, lăsând astfel fermierii fără suficiente instrumente necesare în lupta împotriva dăunătorilor şi a bolilor, mai arată asociația. (C. Z.)