Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Interdicție pentru animalele vii, carnea, laptele din Ungaria
Având în vedere recentul focar de febră aftoasă apărut la o fermă de vaci din nordul Ungariei, aproape de graniţa cu Slovacia, precum şi riscurile de răspândire a bolii, autoritățile sanitar-veterinare au luat o serie de măsuri pentru a proteja sectorul zootehnic din România. Restricțiile în vigoare de marți, 11 martie, au în vedere transporturile cu animale vii din Ungaria, dar și produsele de origine animală provenite din Ungaria şi Slovacia.
După consultări în regim de urgenţă cu reprezentanții crescătorilor de vaci, pe fondul apariției unui focar de febră aftoasă într-o fermă de 1.500 de bovine din proximitatea oraşului ungar Gyor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a convocat marţi o şedinţă a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia au fost stabilite o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii febrei aftoase pe teritoriul României.
Prima măsură vizează suspendarea transporturilor cu animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), furaje, paie pentru aşternut, compost şi gunoi de grajd. O altă măsură se referă la produsele de origine animală din Ungaria şi Slovacia (conform zonei de restricţie stabilite de normele Comisiei Europene), fiind interzisă intrarea în România a următoarelor produse: carne (refrigerată sau congelată); produse din carne provenite de la animale care nu au fost tratate pentru virusul febrei aftoase; lapte spot; produse din lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament pentru neutralizarea virusului; lapte materie primă pentru care nu se poate face dovada că provine de la animale testate negativ; material biologic şi subproduse de origine animală.
Societăţile comerciale care au contracte în derulare de procesare a produselor din categoriile de mai sus sunt obligate să notifice direcțiile sanitare veterinare judeţene și să transmită un grafic de livrări, precizează ANSVSA. Totodată, fermele care au primit animale vii dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025 vor fi inspectate, iar în funcţie de constatări, se vor preleva probe. De asemenea, se vor intensifica măsurile de dezinfecţie şi dezinsecţie în unităţile de creştere a animalelor şi pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme. Măsurile vor fi aplicate până la ridicarea restricţiilor.
Febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, care afectează bovinele, caprinele, ovinele şi porcinele. Se manifestă prin febră, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal şi la nivelul membrelor, inapetenţă, anorexie, nas uscat. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele, dar boala nu prezintă risc pentru om. La 10 ianuarie 2025, Germania a anunţat primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din apropierea oraşului Berlin. (C.Z.)