Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Interes crescut pentru adopţie
Interesul pentru adopţie este în creştere, arată datele Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din mai multe judeţe. În judeţul Harghita, 26 de copii din sistemul de protecţie socială au ajuns în acest an în familii, 19 dintre ei fiind adoptaţi definitiv, iar în judeţul Neamţ, numărul familiilor care doresc să adopte un copil este aproape dublu faţă de anul trecut.
Potrivit informaţiilor furnizate de Nina Domokos, şef serviciu în cadrul DGASPC Harghita, interesul manifestat de familii pentru adopţie este în continuă creştere, statisticile arătând că în anul 2015 erau 16 familii care doreau să adopte, în 2018 au fost 30 de familii care şi-au declarat intenţia de a adopta copii, iar în acest an numărul celor aflate în evidenţă este de 36.
„Dacă ar fi să comparăm cu anul trecut, a crescut numărul copiilor care au ieşit din sistemul de protecţie prin adopţie anul acesta, dar cel mai mult a crescut numărul familiilor atestate, aflate în evidenţă”, a explicat Nina Domokos, potrivit Agerpres.
Ea consideră că această creştere se datorează încrederii pe care familiile care îşi doresc să adopte o au în sistem, dar şi exemplului oferit de alte familii care au trecut prin această procedură. Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan, a descris mecanismul prin care un copil aflat în sistemul de protecţie ajunge să fie adoptat într-o familie, arătând că adopţia este un proces care se desfăşoară în paralel pe două paliere, al copilului şi al familiei care doreşte să adopte. Astfel, copiii ajunşi în sistemul de protecţie specială sunt urmăriţi de către asistenţii sociali ai Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), pentru a vedea dacă există şanse de reintegrare în familia naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, iar părinţii sunt de acord, se deschide procedura de adopţie, care se poate face şi fără acordul părinţilor, dacă se constată că este spre binele copilului. Deschiderea procedurii este hotărâtă de Tribunal, la propunerea DGASPC, iar copilul este înscris în baza de date destinată celor adoptabili.
Pe de altă parte, persoanele care vor să fie părinţi adoptatori sunt informate cu privire la derularea procedurii de adopţie, sunt evaluate, iar dacă întrunesc condiţiile, primesc un atestat de părinţi adoptatori din partea DGASPC.
În situaţia în care există compatibilitate între copil şi părinţii adoptatori, copilul se încredinţează noii familii pentru o perioadă de trei luni, apoi se propune încuviinţarea adopţiei, tot prin instanţă, urmată de o perioadă de monitorizare de doi ani, prin vizite periodice ale asistenţilor sociali, după care se închide cazul. „Ideea este că noi căutăm întotdeauna părinţi pentru copii şi nu invers, copii pentru părinţi”, a explicat Elekes Zoltan.